LIBERAL KOMMENTAR
Ett nytt år innebär ännu en rikskonferens i Sälen om Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Arrangören Folk och Försvar är en paraplyorganisation bestående av ett 70-tal medlemsorganisationer, däribland Scouterna, Svenska Kyrkan och Svensk Handel. Rikskonferensen beskrivs av organisationen själv som en samlingsplats för "såväl formella som informella diskussioner mellan parlamentariker, representanter från näringslivet, politiska partier, myndigheter, ungdomsorganisationer och olika NGO:er.”
Rikskonferensens program gör sig inte, likt Almedalen, omöjligt. Det pågår endast en programpunkt i taget, vilket gör konferensen till en högst samlad upplevelse. Samtidigt är programmet dikterat utifrån de medlemsorganisationer som utgör Folk och Försvar. Risken är stor för envägskommunikation utan ifrågasättande, från en alldeles för låg nivå.
Istället är det mellan och efter de officiella programpunkterna som de riktigt raka diskussionerna hålls, långt borta från det offentligas ljus.
Det hade varit uppfriskande om rikskonferensen inte så tydligt varit det försvars- och säkerhetspolitiska etablissemangets interna firmafest, utan faktiskt öppnat upp mer för en rakare debatt än den som de deltagande vill föra. Heta stolen-intervjuer med försvarsminister Karin Enström (M) eller statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och offentliga utfrågningar hade antagligen bidragit mer till Sveriges säkerhet än riggade och rätt så förutsägbara pamflettpresentationer.
Ett tydligt exempel är att Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) på endast tio minuter ska presentera arbetet med vår tids största försvarspolitiska diskussion: Försvarsberedningens arbete och analys om hoten och behoven för rikets säkerhet.
Vid årets rikskonferens är Finlands president Sauli Niinistö den mest prominenta utrikesgästen. Finlands historiska relation med Ryssland gör att Finlands sak är svår, något som gör vår östra granne till en ännu mer ovillig Nato-medlem än Sverige. Icke desto mindre finns det fog att tro att Niinistö, som är betydligt rakare än Fredrik Reinfeldt i säkerhets- och försvarspolitiska frågor, kan leverera både en och annan obekväm sanning om Rysslands påverkan på Nordens framtida säkerhet.
Det var just en utrikesgäst som stod för klarspråket under den förra rikskonferensen. Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sa då “Jag tror att alla i Sverige förstår att det är skillnad på att vara och inte vara medlem. Man kan inte vara utanför Nato och samtidigt ta del av allt Nato ger ".
Den passningen är fortfarande obesvarad. Det är signifikant för den allmänna debatten om Sveriges försvarspolitik att det krävs gäster från utanför Sveriges gränser för att tala klarspråk om svensk säkerhet på en svensk rikskonferens om just detta ärende.