Nu blir de rika svenskare
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är för övrigt inte bara rika svenskar som nu blir svenskare. Det gäller även rika norskor. Svenska Dagbladet berättade i går att Caroline Hagen, dotter till finansmannen Stein Erik Hagen, flyr till Sverige undan norska skatter. Varför just till Sverige? Till internettidningen Nettavisen säger Stein Erik Hagen:
- Det är något helt annat att flytta till Sverige än till Cypern.
Självklart är det många av dem som flyttat som faktiskt längtar till en mer hemtam miljö. Som egentligen aldrig funnit sig tillrätta utanför Norden, och gärna återvänder om villkoren är de rätta.
Nästan alla våra konkurrentländer har redan avskaffat förmögenhetsskatten. Det är inte alltid som de rika har flytt Sverige. Ibland är det bara pengarna som flyttat. Det har naturligtvis inte varit bra för Sverige och näringslivet. Trots att förmögenhetsskatten aldrig varit en stor intäktspost för staten, har den förorsakat betydande problem för näringslivet. Och därmed för Sverige. Riskkapital har försvunnit över gränsen. Riskkapital som kunde ha blivit snabbväxande framgångsrika företag med många anställda. Tidskriften Veckans Affärer har skildrat hur de tio rikaste svenskar som lämnat landet tog 650 miljarder kronor med sig. I samma tidning berättar språkresemiljardären Bertil Hult att han mycket väl kan återvända till Sverige om förmögenhetsskatten avskaffas.
Nu kommer kapitalutflödet att avstanna. Förhoppningsvis kommer en stor del av pengarna som försvann från Sverige att komma tillbaka. När kapitalet väl har återvänt så kommer ägarna att betala svenska skatter på kapitalavkastningen. Det gör det till en ännu bättre affär för Sverige. Ägarna som betalar förmögenhetsskatt på upptaxerade hus välkomnar också förändringen.
Men det går inte att förneka att flera av regeringens skattesänkningar, och då inkluderar jag förändringarna i fastighetsskatten och skattelättnaderna för hushållsnära tjänster, i första skedet gynnar förhållandevis välbeställda svenskar. Därför är det viktigt att fortsätta sänka skatten på arbete.