Så släpptes hon in till slut. Lena Sommestad, ny ordförande för S-kvinnor. Kommer in från sidan och får inflytande i partitoppen. Det är bra. Det är hoppfullt. En professor i röda rummet, partistyrelsen.
Det känns roande med denna inbrytning. Hur hanteras en professor, kvinna dessutom? Ovant och en smula oroligt, kanske. Trots en stor aktivitet i debatter och med otaliga debattinlägg i media, så kom hon inte in i riksdagen (är förste ersättare på Uppsalabänken). Samma sak i partiledardiskussionerna. Aktiv och engagerad förnyare. Men sågs över axeln. Kvinnlig professor, hm.
Man får gå tillbaks till Tage Erlanders tid för att återfinna en koppling till forskarvärlden. Erlander insåg att överläggningar med forskare kunde bidra till att forma en bättre politik. "Många av mina vänner var forskare", skriver Erlander i sina memoarer.
År 1962 inrättades Forskningsberedningen, en samverkan mellan forskare och politiker. I detta nyskapande fanns också Palme med. Idag finns en Tage Erlanders gästprofessur knuten till Vetenskapsrådet. Som en påminnelse.
Analyserar partiets svagheter
Under senare decennier har Socialdemokraterna tappat denna viktiga kontakt. Det tycks finnas en tveksamhet mot professorer i det Socialdemokratiska politiska vardagsrummet. Kanske en valhänthet och blygsel. I Lena Sommestads fall blir det så tydligt.
Hon vill bli accepterad och visar det i tal, debatter och artiklar. Omfattar Socialdemokratins grundläggande värden, men ser samtidigt med sin vetenskapliga analytiska blick partiets svagheter. Det tycks bli för mycket för partifolk och etablissemang. Samtidigt är man nog lite nyfiken. En svår situation således för en professorig politiker.
Hon har varit miljöminister, en mycket engagerad och kunnig sådan. Hon blev efter valförlusten 2006 vd för Svensk Fjärrvärme. Modigt och öppet gick hon emot regeringens Ja-linje i EMU-valet 2003. Sådant får man sota för! Och så har hon varit chef för Institutet för framtidsstudier. Alltså en självständig, modig, analytisk politiker med framtidsvyer. Vad mer kan man önska?
Detta förstod S-kvinnor och valde Lena Sommestad som sin ordförande med bred marginal. De förskräcktes inte av den akademiska bakgrunden utan såg istället möjligheterna.
Maktfaktor i partiet
Därmed kan S-kvinnor åter bli en maktfaktor i partiet. En pådrivare och en opinionsbildare. Skapa uppmärksamhet och respekt.
Det är skönt att höra henne markera att nu skall de stora jämställdhetsfrågorna drivas. Sveken mot kvinnorna tydliggöras. Kvinnor skall ha rätt till heltidsjobb. Lyfta fram de försämringar som skett vad gäller kvinnors hälsa och arbetsvillkor. Därför krävs sociala investeringar. Välfärden måste åter fås att fungera.
Aktivt driva miljöfrågorna
Som ordförande tänker hon aktivt driva miljöfrågor och se till att Sverige får en starkare röst i internationella frågor som rör fred och rättvisa.
Hon markerar och om igen partiets grundvärden, ibland med Palmes ord: "Framtiden är gemensam. I gemenskap måste vi dela den. Tillsammans måste vi skapa den."