Nu drar alla krafter i samma riktning
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I samband med seminariet presenterade centern också sina tio förslag för miljövänligare transporter och drivmedel i en rapport kallad "På väg mot en grön framtid".
Presentationen gjordes av Andreas Carlgren i egenskap av miljöminister i samklang med Eskil Erlandsson, jordbruksminister, och Claes Västerteg, centerns talesman i miljöfrågor i riksdagen.
Enighet och konflikter
Det var en påfallande enighet mellan politiker, forskare och representanter för bilindustrin inte bara i frågan om att vi måste lösa problemen utan också hur vi bäst skall nå målet. Dagens fordon måste bli mer energieffektiva och därmed också mindre miljöstörande.
Vi har hört den målsättningen många gånger förut och faktum är att dagens fordon motsvarar dessa egenskaper. Men så har i stället vi som konsumenter valt att köpa större fordon och därmed är utsläppen i transportsektorn ökande, trots att tekniken gått framåt.
I världsperspektivet svarar transportsektorn för 14 procent av koldioxidutsläppen, i Sverige för en tredjedel. Därav förstår vi att det finns mycket för oss att göra.
Att fasa ut oljan som drivmedel är dock inte helt konfliktlöst. Exempelvis räcker inte åkermarken till för att producera råvaror till såväl bioenergi som livsmedel. I den ekvationen tycks just nu en lösning kunna nås genom så kallade hybridbilar. Det vill säga fordon som har två system för att drivas, där förbränningsmotorn (oavsett bränsletyp) jämsides har en el- eller vätgasbaserad motor.
Långt framme
Svensk forskning är långt framme på det här området, och vi kan bli världsledande. Jan Eric Sundgren som har ansvaret för omvärlds- och miljöfrågor på Volvo vädjade i det sammanhanget till politikerna. Han menade nämligen att vi lämnade vår tätposition på vindkraftsområdet till Danmark och på solcellsområdet till Norge och Tyskland. Därför måste vi bibehålla vår tätställning på möjligheten att konstruera fordon som ger betydligt mindre av miljöskadliga utsläpp.
Han fick medhåll av sin kollega från Scania, Jonas Holmborn, liksom av forskarna. Frances Sprei, forskare i fysisk resursteori vid Chalmers. Den senare visade diagram och staplar som visade möjligheterna för framtida lösningar. Hon hade fyra huvudområden att arbeta med: 1) bilens utformning, 2) motorns effektivitet, 3) ett start- och stoppsystem som minskar tomgångskörning, 4) ökad hybridisering, det vill säga bilar med två skilda drivsystem.
Och dessutom varnade hon för den pågående utvecklingen att vi går mot allt större bilar, alldeles i onödan.
Kritik finns
När man talar om alternativa bränslen så finns det kritiker som påstår att det man vinner av utsläpp i ena änden går förlorad i en orationell produktion. Också detta visade Frances Sprei i sina diagram, vilket fick Jonas Holmborn, chef för utveckling av förbränningssystem på Scania, att förklara att det går att räkna sönder exempelvis etanoltillverkning totalt. Men det finns också effektiv produktion av etanol på ett bra sätt och därför skulle det vara välgörande med en kvalitetsmärkning.
Såväl jordbruksminister Eskil Erlandsson som Lisa Sennerby Forsse, rektor vid Sveriges lantbruksuniversitet, ser jordbruket och skogsbruket som en betydande del i framtida energiomställning. Men inte helt utan konflikter eftersom åkermarken, som sagt, skall försörja så mycket mer än vårt energibehov. Lisa Sennerby Forsse visade att "det gröna guldet" skulle räcka till mycket och hur mycket man i dagsläget tar ut och vilken potential som finns. Skogen levererar idag 94 terawattimmar, huvudsakligen för uppvärmning, men kan bidra med 124. Motsvarande siffror för avfall och torv är 5 i dagsläget mot möjliga 18 och för jordbruksmarken (den som ligger i träda inräknad) med 1 i dagsläget mot möjliga 32.
Siffror och teorier som kan vara svåra att greppa just nu. Men vi får sannolikt vänja oss vid dessa diskussioner, eftersom ett allmänt medvetande krävs för att vi skall nå lösningen på dagens klimatproblem.