Nu försvinner fastighetsskatten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är bra för Gotland och gotlänningarna. Här har många lidit av att deras hus upptaxeras på en attraktiv fastighetsmarknad. Fastighetsskatten har stigit, men man kan ju inte realisera det värde som beskattas. Vem vill sälja sitt hus, eller belåna det, för att betala skatten på det? För den som har små marginaler kunde det bli svårt att bo kvar.
Nu ersätts fastighetsskatten av en kommunal avgift på 4 500 kronor per småhus och 900 kronor per lägenhet. (Eller en procent av taxeringsvärdet för dem som har hus vars taxeringsvärde är lägre än 450 000 kronor.) Å andra sidan ökar reavinstbeskattningen från 20 till 30 procent av värdestegringen när man säljer sin fastighet. Statsfinansiellt går det på ett ut. Men beskattningen blir människovänligare. Man får, med en formulering som användes åtminstone två gånger under presskonferensen, betala sin skatt "när man har pengar i näven".
Jag är inte säker på att finansminister Anders Borg innerst inne var så lycklig i går, när regeringens partiledare höll sin presskonferens. Att avskaffa fastighetsskatten är en åtgärd som inte stämmer överens med det uttalade målet att i första hand utforma politiken för fler jobb och ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Överbeskattade hus kan inte lämna landet. Därför finns det de som hävdar att hög fastighetsskatt är bra, och att alla skattereformer skall användas för att förbättra arbetsmarknaden. Och höjd reavinstskatt kan minska lusten att flytta.
Men finansministern borde vara lycklig. Fastighetsskatten är på goda grunder hatad. Och om lösningen är statsfinansiellt neutral så stjäl reformen inte utrymme för åtgärder som skall påverka arbetsmarknaden. Och rörligheten på arbetsmarknaden? För den som vill flytta medger uppskovsreglerna att den som köper en ny fastighet kan skjuta reavinstskatten framför sig. Så om rörligheten överhuvudtaget minskar borde det vara en liten förändring.
Viktigast är dock att varje regering har ett uppdrag som sträcker sig mycket längre än att skapa en god arbetsmarknad. När bostadsbeskattningen tvingar folk att sälja sina hem, så måste en borgerlig regering värd namnet agera.
Att fastighetsskatten ersätts av en kommunal avgift innebär inte att Gotlands kommun får ett färskt tillskott. Åtminstone inte det första året. Intäkten avräknas från statsbidragen. Men i framtiden innebär nya fastigheter nya intäkter för kommunen. Det kan också tänkas att kommunerna får inflytande över hur stor den kommunala fastighetsavgiften skall vara.
Då finns det säkert de (jag har redan hört det) som säger:
- Då kan kommunen äntligen beskatta sommargotlänningarna.
Det finns ett aber. Då höjer man avgiften också för dem som bor här året runt.
Nu har Gotland ännu mer att vinna på att många vill vara här. Räcker inte det?