Nu ifrågasätts åter några vårdcentraler

Politik2007-03-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Närheten till något är alltid relativ. Det som vi på Gotland kan se som stora avstånd uppfattas inte alls som avgörande nackdelar i andra landsändar. Däremot är det en felaktig argumentering när man vid förslag till utglesning hänvisar just till andra delar av landet, och att man där får acceptera långa avstånd. Gotland har nämligen en fördel i sin närservice, och det kan vara av avgörande betydelse. Om den glesas ut alltför mycket så tappar vi den konkurrensfördelen.
Därför kan man alltså inte kategoriskt göra jämförelser om avstånd, och det är värt att påminna om detta nu när det finns tjänstemannaförslag på att åter glesa ut primärvårdsmottagningarna på Gotland. Vårdcentraler skall framöver enligt detta förslag finnas bara i Visby, Hemse och Slite.
Jag har all respekt för hälso- och sjukvårdsnämndens besvärliga ekonomiska läge. Underskott i 40-miljonersklassen kan inte accepteras varje år. Ändå ställer jag mig frågande till varför det mycket ofta är verksamheter som i sig är kostnadseffektiva som föreslås läggas ned. En väl fungerande primärvård är nämligen inte bara billig i sig, den ger också positiva ekonomiska effekter längre fram, genom att man många gånger undviker mer kostsamma behandlingar om ett sjukdomsförlopp fått gå för långt.
De här argumenten tas alltid fram i sådana här sammanhang. Det är inte alltid de vinner gehör, men det är faktiskt inte heller alltid som de är helt tillfredsställande grundade. Det gäller därför att vara noggrann och finna den rätta balansen.
När det, som nu, gäller vårdcentraler och folktandvårdskliniker måste ytterligare en aspekt läggas på det ekonomiska, nämligen vilken kostnadsöverföring det innebär för brukarna. Som bekant är det inte helt gratis att förflytta sig och dessutom tar det tid, vilket i många fall medför såväl egna transportkostnader som förlorad arbetsförtjänst i större utsträckning för de enskilda brukarna.
2004 var året då vi senast diskuterade vårdcentralernas vara eller icke vara på Gotland. Nu, mindre än tre år senare, upprepas debatten och vi kan förvänta oss nyslipade argument.