Nu krävs en rejäl återställare

Politik2010-01-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
1939 ställde ryssarna territoriella krav på Finland som dock med hänvisning till sin neutralitet avvisade ställda krav. Klockan tio i sju på morgonen den 30 november 1939 anföll så ryssarna på Karelska näset och flygbombade samma morgon Helsingfors. Men efter tre månaders stångande mot finska armén med inslag av svenska frivilliga, insåg ryssarna att man inte skulle nå sitt mål. Men krävde dock att statsminister Risto Ryti skulle skriva under ett hårt fredsavtal som innebar att han för sitt land skulle avstå från stora landområden och omplacera 400 000 personer. I perspektiv av detta är det lätt att förstå att den finska befolkningen av idag aldrig skulle godta en så drastisk militär nedrustning som skedde i Sverige i samband med 2004 års försvarsbeslut.
När nu Jan Björklund och folkpartiet i en debattartikel i Svenska dagbladet ställer krav på att försvaret av Sverige måste förstärkas, blir man inte förvånad om ett antal ständigt återkommande webbdebattörer börjar tala om "rysskräck". Speciellt som Björklund kräver att Gotlandsbrigaden ska återuppsättas, korvetterna färdigställas, och att flygvapnets utrustning ska förbättras och bibehållas. Förslaget att bryta upp den ineffektiva ledningen i högkvarteret till förmån för regionala staber, och att den normala krigsplanläggningen ska återupptas är krav som måste tas på stort allvar. Det är vi många som har efterlyst sedan länge. Ingen har ännu uppfunnit den eviga freden. Men var så säker - öns ständiga Putinkramare kommer att redovisa sin fasta tro på att det inte längre finns några ambitiösa dignitärer av sovjetisk härkomst kvar i Kreml. Men ett allt mer aggressivt maktspråk visar dock att Ryssland av idag är mer auktoritärt än under tidigare regimer efter Stalin. Regimkritiska journalister förföljs och elimineras av grupper som regimen inte har någon kontroll på. Den ekonomiska tillväxten går idag till stora delar till militär upprustning
Rolf K Nilsson (m) har klagat över att det inte förekommer någon försvarsdebatt på Gotland. Med hänvisning till att ingen hittills har nämnt den stora investering som nu genomförs inom den ryska marinen. Inköp och eget byggande av ett större antal stora landstigningsfartyg vars uppgift klart kan kopplas till egna Zapad-övningar. För att råda bot för denna tystnad avser tydligen den gode Rolf K att starta en pressinformationsbyrå. Det är ju tacknämligt. Men jag kan försäkra att även om det inte skrivs spaltmetrar försvarstext, så pågår diskussionen i andra sammanhang. Bortsett från detaljer delar jag Bengt Hammarhjelms ofta framförda åsikter i GA om Gotlands försvarsförmåga.
Ett Gotland utan försvar är idag synnerligen lätt att ta i besittning. Men kommer om dagens situation bibehålls vara helt omöjlig att ta tillbaka i händelse någon plötsligt inser att låset i Östersjön idag som från medeltiden är lika stöldsäkert. Oavsett om det är fråga om att främja ryska militära eller kommersiella intressen. Eller om man så vill; Nato och baltländernas intresse av att inte förlora kontrollen över sitt närområde.