Nu krävs ett samordnat it-ansvar

Politik2010-02-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter ett klargörande samtal med IT-chefen Hans Lyttkens står det helt klart att det föreligger ett akut behov av att snarast samordna kommunens hela datahantering. Allt tycks vara betydligt rörigare än jag någonsin hade anat.
Direkt under regiondirektören finns en datastrateg som man förväntar har datasambandets alla trådar i sin hand. Och som utifrån sin kunskap ger politikerna råd om hur de olika nämndernas verksamhet ska knytas samman i ett modernt och kostnadseffektivt nätverk.
I min värld brukar strategen ingå i chefens stab. Alternativt vara stabschefen själv. Men enligt Hans Lyttkens är hans nivå som IT-chef i serviceförvaltningen, och snäppet under som enbart den som ska se till att prylarna fungerar. Trots att man nu har flyttat in i det som tidigare var P18, där kravet på raka beslutslinjer borde sitta i väggarna, framgår det att varje nämnd har egna pengar och ett eget avgörande över hur dataresurserna ska hanteras. Då blir det som det har blivit. Spretigt, dyrt och ineffektivt. Och ingen känner sig ansvarig för helheten. Men att det blev så får skyllas på politiker som kört med för lösa tömmar.
Det är inte nödvändigt att uppfinna hjulet på nytt. Gotland oräknat finns det ytterligare 289 kommuner, 18 landsting och 2 regioner i vårt land. Chansen att någon av dem alla, exempelvis har lyckats få sin patientsäkerhet att fungera, torde vara ganska hög. Varför har inte Gotlands kommuns IT-ansvariga frågat dem; hur gjorde ni ?
Vid nästa kommunstyrelsesammanträde är det tre frågor som måste läggast högst på kravlistan. Kontakten mellan primärvårdens alla delar - inklusive de privata vårdcentralerna - och sjukhuset måste ges högsta prioritet. Allt annat får gå i väntläge. Om detta kräver att sjukvården tills vidare måste leva i ett eget system så får man acceptera det. En tidsplan ska avkrävas. Patientsäkerheten går före allt annat. Att ifrågasätta anslutningen till de privata vårdcentralerna är en skrämmande brist på ansvar. Givetvis ska de betala vad anslutningen kostar i paritet med övriga i nätet.
Införande av en rak ansvarslinje. Där den som är ytterst ansvarig ska stå i nära kontakt med den politiska ledningen som ansvarar för totalekonomin. Dagens beslutsgång och ansvar är splittrat och mer än lovligt sladdrig i kanterna. Men det är en sak som kommunrevisionen säkert har anledning att syna i sömmarna.