Nu måste vi börja baxa ut elefanten

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Politik2014-04-03 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ronnie G Lundin har helt rätt i tisdagens Folkblad (1 april). Utspel och löften från alliansregeringen smattrar nu som hagel på ett plåttak.

Kommer det mycket kritik, gör man en snabb U-sväng som Reinfeldt om studiebidraget eller Hägglund om nivån på A-kassan, till exempel. Eller kopierar Socialdemokraternas förslag till skolpolitik som man tidigare fnös åt.

Som ett dåligt aprilskämt kom så PISA-resultatet rörande problemlösningsförmåga. Svenska 15-åringar ligger på 25:e plats med snittpoängen 491. Genomsnittet för OECD är 500 poäng.

Genast ryckte skolmajoren, förlåt ministern, Björklund ut med beskedet att mätningen minsann gjordes på vårterminen 2012, då vi fortfarande hade sosseskolan kvar ”med sena betyg och nästan inga centrala prov”. Så det så, hrrmf!

Moderatskolans misslyckande

Den högprofilerade FP-ledaren hade då lett sitt departement i fem och ett halvt år, med en läroplan utformad och signerad 1993 av företrädaren Beatrice Ask (M).

Från den första Pisa-mätningen år 2000, som gav svenska elever ganska höga resultat har nivån sjunkit. Först långsamt, sedan allt snabbare mot botten. Ja, moderatskolan har misslyckats.

Nu är det ingen hejd på allt som ska göras för att vända utvecklingen. Det är mindre klasser, katederundervisning, mer matematik, fler specialpedagoger, bättre ämneslärarutbildning och fler prov om vartannat. Listan kan göras åtskilligt längre.

Alltsammans (eller åtminstone det mesta) är rimliga och användbara små pusselbitar för en bättre skola. Ronnie har även här en poäng i att det står en doft av ängslan kring alla utspel.

Elefanten i klassrummet

Vi blir dock vid det här laget allt fler som ser att utspelsfontänen är avsedd att skymma elefanten i klassrummet. Det vill säga att den lagstadgade likformigheten i skolan gått förlorad. I första hand genom rätten/plikten till vinstuttag för friskolor som drivs i aktiebolagsform.

Där försvinner mellan fem och tio procent av skolpengen jämfört med andra skolor. För att inte tala om alla dessa lönsamma försäljningar och sammanslagningar av skolföretagen, se ”Den stora omvandlingen” av Kent Wärne, med flera.

I andra hand kundvalssystemet som lett till en ökande skolsegregering som gynnar elever med studievana, välinformerade föräldrar.

I tredje hand kommunaliseringen som spjälkat upp ett tidigare sammanhållet nationellt skolsystem.

Jobbet måste göras

En ny regering har i höst att börja baxa ut elefanten ur klassrummet, och att lägga färdigt resten av skolpusslet. Därefter en tid av lugn och ro, följd av utvärdering.

Det kommer att kosta tid, möda och pengar att bli av med moderatskolan, men jobbet måste göras.