Nu måste vi vårda vården

Politik2007-04-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Klimatet för nyföretagande inom vården är bättre än någonsin. Jag studsar till när jag läser rubriken i tidningen.
Vårdföretag, det är ett märkligt uttryck. Det är något som inte stämmer. Är ett sjukhus ett företag? Ett ålderdomshem, skall det också bli ett företag? Och får man sälja akutsjukhus? Ja, det verkar vara på väg åt det hållet.
Det finns vissa grundläggande skyldigheter för ett samhälle gentemot sina medborgare som man inte får tumma på.

Vårdföretag i konkurs
Det handlar om rätt till liv och utveckling, som bottnar i alla människors lika värde. Att garantera den vård alla medborgare behöver är en del i detta åtagande.
Ett samhälle, en demokratisk stat, har alltid en sorts stabilitet för att klara detta. Sverige går inte i konkurs, även om ekonomin tidvis kan vara ansträngd.
Men hur är det med ett aktiebolag? Det kan snabbt och överraskande gå i konkurs.
Eller förändras beroende på ny ledning, aktieägares krav, företagsförsäljning eller uppköp som snabbt leder till förändringar och nytt fokus. Den privata vården må vara reglerad idag, men det kommer en morgondag som ingen kan överblicka.Vi har vant oss i Sverige genom långliga tider att sjukvård och annan vård alltid är självklart tillgänglig för alla och envar. Hög som låg och utan undantag.

Att slippa oroas
En sorts gammeldags solidaritet och rättvisa. Att slippa oroas, även om man inte haft råd att betala till en gynnsam sjukvårdsförsäkring. Veta att doktorn alltid finns när det behövs.
Som när lille Lennart var sjuk hemma i byn i Västergötland och oroliga föräldrar ringde till distriktsläkaren. Farbror doktorn kom farande, varm och respektingivande med sin väska och med stetoskopet runt halsen. Det kändes som om han fyllde hela rummet.
Efteråt kändes det lugnt och skönt. Han hade dessutom en brytning på rösten som satte fantasin i rörelse och i drömmen en stund senare var man på spaning som upptäcktsresande i ett främmande land. Medicinen kom med lådan till järnvägsstationen nästa dag och allt blev bra för den gången. Nostalgi? Ja visst, till en del, men i grunden är det just så vi alla vill ha det. Känna trygghet och tillit. Inte oroas av att bli sjuk eller oroas av att inte ha råd att få den hjälp man behöver.

Hård konkurrens i vården
Stora pengar cirkulerar redan i denna del av vårdsektorn i Sverige. 2005 var det investerade riskkapitalet sex miljarder kronor. För 2006 en bit däröver.
Svensk sjukvård har gott rykte utomlands och många utländska patienter kommer hit för att köpa vård i privatsektorn, men också i den ordinarie sjukvårdsapparaten, där det överraskande nog tycks finnas en del överkapacitet.
Svenska vårdbolags export uppgick 2006 till hela 13 miljarder kronor. Men samtidigt hårdnar konkurrensen från utländska aktörer, sägs det. Big business tycks vara på väg inom vården.
Därmed ställs frågan på sin spets. Är den jämlika vården på väg att bli ett minne blott?
Och vi vet ju, att för den friske finns många önskningar, men för den sjuke finns en enda - att få hälsan tillbaks.
Det finns all anledning att vårda vården.