Nu ska sjukvården äntligen bli frisk
Folkpartisten Mats-Ola Rödén gick igår till våldsamt angrepp på hur Per-Olof Jacobson (c) leder sjukvården på Gotland.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den förändring av styrmodell som nu sker är enligt mitt sätt att se, helt nödvändig. Den ger patienten företräde och gynnar flödet och därmed en effektivitet som ger minskat lidande och bättre ekonomi.
Jag förstår samtidigt läkarkårens oro och protester. Tidigare har klinikerna/överläkaren lämnat "ägandet" av mottagningar, laboratorier, paramedicin och operationsavdelning. Nu blir också vårdavdelningarna egna enheter.
Samtidigt förstår jag INTE läkarkårens oro, eftersom det är läkaren som i modellen får budgeten/pengarna och därmed makten. Läkaren har budgeten och har att använda resurserna/pengarna på bästa sätt för patienten. Mottagningarna, operation och vårdavdelningarna är alla beroende av läkarens kompetens och närvaro, nu kan läkaren också styra vårdkedjan ekonomiskt, med fokus på patientens behov.
Kommunstyrelsen har nära följt sjukvårdens utveckling under mandatperioden och är, så vitt jag förstår, helt enig om att nu har ledningen tagit rätt grepp. Som vanligt handlar det om fler saker än en styrmodell. Det gäller också rekrytering av ledare, jourlinjer, lönepolitik och planering av verksamheten. Det finns flera rapporter som stödjer de åtgärder som nu genomförs.
Till kommunfullmäktiges sammanträde den 14 juni har kommunrevisionen valt att avstyrka ansvarsfrihet för hälso- och sjukvårdsnämnden.
Jag förstår att kommunrevisionen är besviken. För lite mer än ett år sedan så ansåg revisionen att sjukvården var på rätt väg med de förändringar som genomfördes vad gäller vårdplatser. Den ekonomiska effekten blev inte enligt förhoppningarna. Kanske har revisionen påverkats av den hållning (avslappnad) som ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden visat. Revisionen ska dock se till sakfrågan. De åtgärder som genomförts och den beslutsamhet som ordförande och nämnd visat i det allvarliga läget, inte minst nu, borde tala för sig självt. Sjukvården är komplex och mitt i all medicinsk utveckling konservativ gentemot annan förändring. Ett faktum som en rutinerad kommunrevision borde inse.
Jag förstår därför INTE att kommunrevisionen inte kan se att nu tar hälso- och sjukvårdsnämnden det större greppet över helheten. Är det någon gång som ansvarsfrihet ska beviljas så är det nu.