Nu ska vi vara snälla

Politik2012-09-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Uppfattningen att svenska försvarets styrkors främsta uppgift är att skydda svenskt territorium har som bekant blivit hopplöst omodern. Därför anser Byrån att det är hög tid att ta namnbytet 1974 från Krigsmakten till Försvarsmakten ett steg längre. Försvarsdepartementet skulle kunna få ett mer rättvisande namn, till exempel ministeriet för observation och medling utom rikets gränser. Det skulle minska den förvirring om vilken verksamhet som bedrivs inom departementets fögderi.

Byrån ser samtidigt att det kan finnas PR-vinster i att även ta ett steg tillbaka. Om den historiska benämningen Krigsmakten åter togs i bruk skulle det med all säkerhet skrämma våra motståndare på andra sidan jorden så mycket att det spelar mindre roll om försvarsbudgeten fortsätter att minska. Kanske kan vi på sikt bedriva verksamheten utan onödigheter som ammunition, vapen och flygplan. Möjligen kan vi helt ta till oss Karl Gerhards sång om försvaret inför andra världskriget: "Om fienden kommer från luften till oss, då gömmer vi oss och då kan han ej slåss."