Nu våras det för plugghästarna

Politik2008-11-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inför valet 2010 kommer moderaterna att förnya partiets politik för ungdomar. Det är ett politikområde som ofta leder till förvirring och allmänt munläder oavsett vem som tar sig an det, men åtminstone flera av de skolpolitiska förslag man tänker lägga fram går åt helt rätt håll.

Man konstaterar att det i dag finns insatser för att ta hand om de elever som har det svårast i skolan. Men de som har det lätt för sig? Vad gör man för att ta deras förmågor tillvara? Samhället måste börja uppmuntra talangerna, är en av huvudtankarna. Och därför bör nationella tävlingar i rättstavning anordnas. Precis som barnen i "Vi i femman" tävlade i kunskap borde goda rättstavare kunna mäta sina krafter på samma sätt. Över huvud taget borde man kunna hitta fler sätt än i dag att inspirera duktiga elever, och för det ändamålet föreslås att regeringen tillsätter en "Uppmuntringskommission".

Det är en av flera bekräftelser i tiden på att vindarna håller på att vända i Sverige, att Lärarnas Riksförbund talar sig varmt för ansatserna. "Låt det bli lika coolt att stava rätt och skriva bra uppsatser som att hoppa långt och vara duktig på fotboll", hälsar dess ordförande Metta Fjelkner entusiastiskt. Förr om åren hade det setts som kallt och elitistiskt att kräva prestationer i teoretiska ämnen på samma sätt som i fysiska. Detta som en del i vänsterns extrema tolkning av jämlikhetsbegreppet. Varför elevers idrottande slunkit igenom detta ideologiska nålsöga har inte alltid stått klart, men så har nu katekesen varit skriven.
Nu finns det förstås en mängd försvarare av den gamla ordningen kvar, som säkert kommer att protestera högljutt. Om inte annat kan det bli ett lackmustest av stämningen inom socialdemokratin. Där har man ju officiellt bytt skolpolitik till förmån för en mer kunskapsinriktad syn. Men det är officiellt. Huruvida man menar någotsånär allvar kommer att kunna anas av reaktionerna på förslagen om begåvningssatsningar och rättstavningstävlingar, som aldrig hade accepterats av en rättrogen socialdemokrat för tio år sedan.

Men vad vi skymtar i detta är inte någon slags begynnande elitkultur utan en normalisering av kunskapssynen i Sverige. Att glädjas åt att barn är duktiga på att stava och att de demonstrerar detta i underhållande tävlingar är inte märkligare än att glädjas åt dem som tar sig vidare från knattefotbollen och framåt i sitt spelande. Att det ibland finns föräldrar som tar det hela på mer än lovligt allvar är ett problem, men inte så pass att fotbollscuper inte skall få spelas.
Och, framför allt: Det är viktigare att barn är bra på att stava rätt än att de är bra på fotboll.