Socialdemokraterna har i en 50 sidor lång motion till riksdagen pekat på saker som de vill förändra.
Det jag främst ser som positivt är att S vill utveckla Arbetsförmedlingen (AF) och lösa upp vattentäta skott mellan reguljär utbildning och arbetsmarknadsutbildning. Vi har idag ett AF som är illa omtyckt i de flesta läger. Mycket beroende på att de ålagts av regeringen att administrera och övervaka istället för att förmedla jobb.
Då vore det väl läge att avskaffa de aktivitetsrapporter som arbetssökande ska lämna in varje månad och som regeringen införde med S goda minne. Vi får se vad den nye chefen för AF, med en bakgrund inom S, gör.
90-dagarsgarantin
Motionen vill också införa en 90-dagarsgaranti för unga och utöka yrkesintroduktionsjobben (som tyvärr inte har gett de resultat man kunnat önska hittills). Det ska också vara lika villkor på arbetsmarknaden, skrivs det i motionen. Företag ska inte kunna lönedumpa utländska anställdas löner.
Det ska finnas en vandelsprövning för företag som söker utländsk arbetskraft. Ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen ska höjas så att människor vågar ta steget och vidareutbilda sig eller byta jobb. Med för låg ersättning går allt för mycket energi åt att försöka klara ekonomin istället för att hitta rätt jobb.
Jag saknar här en höjning även av golvet, för det är där som det stora problemet finns idag. Mycket handlar om att få unga i jobb, med all rätt.
Att kunna studera med bibehållen ersättning under perioder av arbetslöshet kommer att bli ett stort lyft både för den enskilde och för att få bort rekryteringsgapet mellan svårtillsatta kvalificerade jobb och antalet arbetssökande.
Åldersdiskriminering
Även gruppen 55+ får en liten del av det hela. Det är viktigt även för dem att kunna vidareutbilda sig så de kan få jobb fram till pensionen. Det finns en smygande åldersdiskriminering som förfärande nog börjar dyka upp redan runt 40-årsåldern. Därför vill S inrätta en erfarenhetsdelegation för att förändra attityden till äldre på arbetsmarknaden, så att deras erfarenheter bättre tas tillvara.
När det gäller att skapa nya jobb kommer det inte att bli lätt. Efter att 40-talisternas jobb försvann till Asien eller datoriserades bort tror jag inte, till skillnad från motionärerna, att vi kommer att ha en arbetskraftsbrist om några år. Utvecklingen kommer tyvärr att fortsätta åt det hållet att färre och färre anställda kommer att behövas.
Att motionärerna vill ta bort Fas 3 är positivt. Extratjänsterna ska ersätta 20 000 av de platserna. Med ungefär samma arbetsuppgifter men till en avtalsenlig lön. Då det idag är 34 000 som befinner sig i Fas 3, och antalet ökar, så krävs det mer. Då många av dem har bristfällig utbildning ska de få studera bristyrken ända upp till högskolenivå med bibehållen ersättning.
Synd på en bra motion
Vad jag inte kan begripa, och som jag trots ihärdigt frågande fått undvikande svar på, är varför i hela fridens namn extratjänsterna inte är a-kassegrundande? De som ska arbeta där måste ju betala till a-kassan under tiden de arbetar för att inte mista ersättningen den dag jobbet tar slut.
Det är obegripligt att motionärerna, med Ylva Johansson i spetsen, inte kan se den enorma missen. Synd på en i övrigt bra motion. Gör extratjänsterna a-kassegrundande så blir den bättre.