Ny stämning vid domaredansen

Politik2008-12-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Grundlagsutredningen som letts av Per Unckel och innehållit representanter från alla partier i riksdagen presenterades i veckan. Ett bland många förslag utredningen kommit med är förändringar i hur domarna i Sveriges domstolar skall utses. Rekryteringsprocessen skall bli öppnare och andra än regeringen få ett inflytande. Förslagen borgar gott inför framtiden.

Idag utser regeringen domarna utan att det finns någon insyn i processen. Ända sedan systemet infördes har det med mycket jämna mellanrum, talats om politiska utnämningar. Det har i debatten ofta pekats på att det säkraste sättet att bli domare i högsta instans inte är att ha gjort en gedigen karriär som duktig domare utan att ha jobbat i kanslihuset och hjälpt den sittande regeringen att lotsa igenom ett större lagförslag.
Så kan det naturligtvis inte få gå till i det långa loppet och att något har behövt göras åt processen för hur domare utses har länge varit uppenbart. Likväl har det inte varit någon större hemlighet att det varit socialdemokraterna som velat ha kvar det nuvarande systemet. I och med att de oftast suttit vid makten har de genom utnämningspolitiken haft möjlighet att sätta sin egen prägel på domstolarna.

Att de nu accepterar en förändring skall ses som en omvändelse under galgen, den sker mot bakgrund av det ändrade väljarbeteendet. När socialdemokraterna inte längre kan räkna med att regera i hegemoni och inser att de även när de sitter vid makten kommer att behöva dela den med andra, kommer de inte att själva kunna bestämma vilka som får tjänsterna. Då blir det helt plötsligt intressant att på ett mer objektivt vis värdera de sökande personerna och hitta de lämpligaste.
När det gäller det faktiska förslaget om hur domarna skall utses lämnar det naturligtvis en del i övrigt att önska. Det blir en blandad rekryteringsprocess där det vid sidan av sex domare och en advokat skall ingå två personer som utsetts av riksdagen. När de lämnat förslag skall regeringen utse domaren. Det kommer följaktligen fortfarande att finnas möjlighet för politiska hänsyn när rekryteringsgruppens domare utses, när riksdagen utser sina ledamöter och slutligen när regeringen utnämner domaren.

Kanske hade det bästa varit att ansvaret helt lades på domstolarna och att Regeringsrätten och Högsta domstolen fått utse sina egna ledamöter. Då hade vi kunnat få se ordentligt oavhängiga domstolar med ledamöter som inte stått i tacksamhetsskuld till någon utomstående.
Men trots möjligheter till otillbörlig politisk påverkan är likväl detta förslag ett stort steg framåt. Det kommer att ge en öppnare process och det kommer inte att kunna tas politiska hänsyn vid utnämningarna i samma omfattning som förr. Det är bra. Väl godkänt för Per Unckel och grundlagsutredningen så här långt.