Ny utredning fördröjer långsiktighet

Politik2007-06-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I söndags tog en spelare hem den största vinsten i svenska travspelets historia. Drygt 45 miljoner kronor. För snart två år sedan noterades den största Lottovinsten i Sverige. 121 miljoner kronor, som dessutom gick till Gotland.
De höga vinsterna är givetvis den bästa reklamen för spelen, även om många säger att det egentligen är bättre att många får en mindre del och den gemensamma potten delas.
Tveklöst är det i längden en kombination av dessa som är mest vinstgivande, såväl för spelarna som för spelbolaget.
Däremot vill spelbolagen - de som arbetar legalt på den reglerade svenska marknaden såväl som de internetbaserade - ha långsiktiga regler. Även internetbolagen har insett att det inte bara är att gå in och skumma grädden. Man måste också ge något tillbaka, och i Sverige är det reglerat genom att överskotten går till så kallade allmännyttiga ändamål, företrädesvis föreningsliv i skilda former eller till ren näringsverksamhet som hästsporten.
Talet om monopol på svenska spelmarknaden var inte korrekt till i torsdags, för då skrevs nämligen ett nytt avtal där staten säger att ATG har ensamrätt på hästspel i Sverige ett år framåt och det blir en monopolsituation. Annars har vi en reglerad marknad, där ny teknik gör att det numera är lätt att ta sig förbi regleringen.
Vid åtskilliga EU-behandlingar har internetbolag jublat och basunerat ut att "det svenska monopolet har blivit dödsdömt". Men regleringen finns ändå kvar, och det visar hur speciell den här branschen i grunden är.
Spelet har för många en stimulerande effekt. Men precis som man kan bli beroende av mycket här i världen så kan spelandet ta överhand och göra att personer går i sank, främst då ekonomiskt. Ändå är det få som på allvar vill förbjuda allt spel, vilket förresten skulle vara en ren omöjlighet. De första uppgifterna om spel ligger långt, långt tillbaka i tiden, bland annat finns spel nämnt i Bibeln.
Nu är det främst den aggressiva marknadsföringen som angrips. Och visst kan den tonas ner, men jag tror inte att det har någon inverkan på dem som ligger i riskzon för spelberoende. Möjligen gör den att någon spelar mera osunt än han borde.
Regeln i allt spel är att inte satsa mer än man har råd att förlora. Därför är en reglerad marknad med klara regler att föredra, inte minst ur säkerhetssynpunkt. Svenska Spel har ett av spelaren själv valt maxbelopp som man får spela för under en viss period, vilket minimerar risken för osunt spel. Seriösa spelbolag har också förbud mot att spela på kredit
Jag är för ett reglerat spel - även om några uttrycker det som att jag hyllar spelmonopol, vilket nu ATG fått. Men för mig får gärna aktörerna vara hur många som helst, bara alla arbetar efter samma spelregler. När nu Jan Nyrén fått i uppdrag att starta en ny spelutredning, främst inriktad på vilka spel som är "farliga" respektive "ofarliga", går man lite förbi problemen. Det är mer att betrakta som en skenmanöver som fördröjer att spelbolagen får den långsiktighet de alla önskar. Spelet är redan utrett in i minsta V75-streck eller Trisskrap.
Det enda som fattas är de övergripande besluten.