Nya företagssatsningar finns med i vårbudgeten

Politik2007-04-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Allians för Sverige vann valet 2006 för att vi såg de människor som lever i utanförskap. Vi gav lösningar på problem i vardagen och inte minst skapade vi framtidshopp genom att visa att det faktiskt är möjligt att förnya Sverige så att fler människor kan komma tillbaka i arbete, bli en del av gemenskapen på en arbetsplats och få känna den stolthet det innebär att försörja sig själv.
Sedan alliansregeringen tillträdde i oktober har vi lagt en rad förslag som syftar till att det ska bli enklare och billigare att anställa, och mer lönsamt att växa med sitt företagande. I år sänks arbetsgivaravgifterna för unga och regeringens ambition är att sänka arbetsgivaravgifterna inom vissa tjänstesektorer från och med årsskiftet. Hushållstjänster blir billigare från halvårsskiftet och nystartsjobben för långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna och nyanlända har redan gett bra resultat. Under året sjösätts ett nytt program för att utveckla och stärka kvinnors företagande.

Positivt för företagen
Mitt mål som näringsminister är att det ska bli enklare, roligare och lönsammare att driva företag i Sverige. För bara om fler arbetar och fler driver företag kan vi få pengar till att trygga vår gemensamma välfärd. När vi idag presenterar vårpropositionen kommer därför ytterligare förslag för att skapa förutsättningar för att fler får arbeta. Vi slopar förmögenhetsskatten för att förbättra framför allt de mindre företagens kapitalförsörjning. Vi ändrar redovisningsperioden för momsinbetalningar för att förenkla småföretagarens vardag. Vi förstärker Almis finansiering för att förbättra rådgivnings- och finansieringsmöjligheterna för små och medelstora företag. Dessutom tidigarelägger vi sänkningen av arbetsgivaravgiften för tjänstesektorn till den 1 januari 2008. Det kommer att ytterligare stimulera tjänstesektorn, motverka svartarbete och skapa fler jobb.
Ett bättre företagsklimat förutsätter också en förändrad syn på företagare och entreprenörer. Ska företagsamheten få den kraft som behövs måste attityderna till företagande förändras och entreprenörskapet uppvärderas. Sverige behöver fler företagare, fler hjältar, runt om i hela landet som kan bidra till att skapa jobb och resurser till välfärden. Därför kommer regeringen utarbeta en strategi för entreprenörskap i skolan, som syftar till att fler unga ska se det som lika naturligt att välja företagarbanan som arbetstagarbanan.
Redan nu kan vi se att vår jobbpolitik gett resultat. Arbetslösheten sjunker månad för månad och närmare 4 000 långtidsarbetslösa har redan fått ett nystartsjobb. Och mer kommer. Vår bedömning är att den politik vi hittills genomfört bidrar till att öka sysselsättningen med cirka 1 procent fram till 2010. Det motsvarar 45 000 personer. Men eftersom strukturreformer får störst effekt på lång sikt bedöms ytterligare 0,4 procentenheter tillkomma efter 2010. Det betyder en total ökning av sysselsättningen på 1,4 procent. Reformerna bedöms också leda till att medelarbetstiden ökar, vilket innebär att antalet arbetade timmar ökar mer än sysselsättningen.

Utanförskapet bryts
Min och regeringens ambition för Sverige är bryta det utanförskap som är arvet efter 12 år av socialdemokratiskt styre. Ska vi lyckas med det måste det skapas fler jobb. Fler människor runt om i hela vårt land måste känna att det är mödan värt att satsa eget kapital och eget arbete för det man tror på. Vi vill förbättra möjligheterna för entreprenörer att förverkliga sina idéer om att starta eget eller att våga satsa för att växa. När vi nu presenterar vår andra budget tar vi ytterligare ett steg mot målet. Och fler kommer. För vi kommer att sitta vid makten i minst fyra år. Tillsammans ska vi se till att väljarna i valet 2010 kan konstatera att Allians för Sverige levt upp till det löfte vi gav.