Nya friska grepp för regionfullmäktige

Regionfullmäktige höll i går sitt möte i Fårösund.

Regionfullmäktige höll i går sitt möte i Fårösund.

Foto: Erik Fransson

Politik2019-09-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gårdagens regionfullmäktige gick av stapeln i Fårösund där folkhögskolans filmsal fick fungera som möteslokal på eftermiddagen. Under förmiddagen hade ledamöterna fullt upp med att besöka olika företag och verksamheter i samhället. Något som för mig är ett nytt och intressant grepp. Besöken arrangerades av Fårösunds utveckling och var mycket uppskattade av de regionfullmäktige ledamöter jag pratade med. Själv hade jag nog sett att fullmäktiges ledamöter fått mer insyn i regionens egna verksamheter. Men med besöken i egna verksamheter ogjorda, finns det minst en orsak att förlägga ytterligare fullmäktigemöten till Fårösund.

Det är inte bara intressant att flytta möten med så pass många deltagare, det finns också problem. Det måste finnas tillräckligt stora lokaler som är något så när anpassade till fullmäktiges behov. Dessutom borde lokalerna vara tillgängliga även för personer med begränsad eller nedsatt rörelseförmåga. Vilket inte var fallet i går. Då regionfullmäktige digitaliserats och ledamöterna arbetar numera i läsplattor krävs bra uppkoppling, något som saknades i lokalerna man nu höll till i. Men med tydliga instruktioner där ledamöterna ombads ladda ner alla handlingar i förväg gick mötet trots allt bra.

När mötet väl kom igång var den första diskussionspunkten månadsrapporten från april, vilken visar på ett samlat underskott för nämnderna. Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) är lågmält orolig, men menar att det sker positiva åtgärder som visar sig i vissa nämnder.

Oppositionsrådet Filip Reinhag (S) delar inte Nypelius syn att det pågår åtgärder ute i nämnderna och ger som exempel den nämnd han själv sitter i, hälso- och sjukvårdsnämnden. Där ser han inga åtgärder som pekar mot att nämnden ska kunna få en budget i balans till årsskiftet. Men han är nöjd över att nämndens ordförande, Mats-Ola Rödén (L), inte tar till ogenomtänkta åtgärder bara för att få ordning på underskottet, då dessa åtgärder skulle riskera gotlänningarnas rätt till likvärdig vård.

Beslutet om höjning av avgiften för barn och unga som uteblir från tandvårdsbesök togs som väntat helt utan en konsekvensbedömning utifrån barnperspektiv. Trots att regionfullmäktige beslutat att det alltid ska göras i beslut som berör barn. Kanske dags för Region Gotland att ta ett nytt beslut där man avskriver sig kravet att ta hänsyn till barn, då man ändå inte följer sina egna riktlinjer. Att straffavgiften nu bara höjdes till 250 kronor gör inte beslutet mer riktigt.