Nya koalitioner bättre för Gotland

Politik2012-01-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Betyder det nya året 2012 att Håkan Ericsson helt har lagt om stil? Årets första ledare talar med goda ord om samarbete och gemensamt politiskt arbete för alla på Gotland, stad och land, unga och gamla.

Han berömmer Gunnar Bendelin som avvisat alla försök att göra partipolitik av landsbygdsupproret.

Det må vara hänt att det partisystem vi har nu i Sverige passar på riksplanet. Parti är fria staters liv, och såna klyschor. Demokrati handlar om att en folkvald majoritet styr, och resten bildar opposition och talar ständigt om hur mycket bättre de skulle sköta alltihop, om de bara fick chansen.


Bytt styre varje val
I fem val nu har gotländska väljare gått på den myten, bytt styre efter varje val. Och den nya majoriteten finner att läget är just så kärvt som förra kommunledningen påstod. Klart att väljarna blir missnöjda när de fina löftena inte kan infrias. Är verkligen den här karusellen meningsfull för Gotland?

Man kan ha önskedrömmar, som i Vision 2025. De flesta av oss såg den väl just så, människor vill ha mål att sträva mot. Samtidigt skall vi ta hand om den faktiska verkligheten just här och nu. Vi har en smal arbetsmarknad, kommunens resurser räcker inte för att uppfylla alla medborgarnas krav på trygghet och bekvämlighet.


Välavlönad medelklass
Naturligtvis kan man skrika på mer pengar från staten, men inte kan vi bygga regionens väl och ve på det.

Jag träffade nyligen en "självklar" Centerpartist som lämnat sitt parti på grund av samarbetet med Moderaterna. Henry Lindkvist talar gärna om de motsättningar som fanns mellan Socialdemokrater, egendomslösa arbetare, och böndernas självsäkra överlägsenhet, hur små och skuldsatta deras gårdar än var. Höger - vänster hade kanske mening då. Inte nu. De med låg lön och svag ställning, det är småföretagare av alla sorter.

Kommunens anställda är välavlönad medelklass numera. Det trista är att kommunen som arbetsgivare inte längre klarar att tillgodose deras krav inom rimlig skattesats.

Här behövs det samarbete mellan olika grupper som Gunnar Bendelin efterlyste. Med bättre förståelse för varandras olika villkor skulle vi kunna lyfta oss till att sätta gemensamma intressen före de egna.


En stabil politisk majoritet?
Nya koalitioner skulle kunna ge nya förutsättningar. En stabil politisk majoritet skulle betyda arbetsro för kommunledningen. Fler och bättre dialoger med medborgarna kunde ge mer inflytande utan politiska förändringar.

På Gotland är Centern och Socialdemokraterna ganska jämnstora partier. Det betyder respekt för varandra.

Moderaterna har mest utnyttjat rivaliteten mellan dem för sina intressen. En rockad och vi skulle ha ett nytt bräde, även om pjäserna är precis desamma.