Nya prognoser för gamla problem

Politik2011-09-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svenskt näringsliv presenterade i går sin senaste konjunkturprognos vilket inte innebar någon direkt munter läsning. Tillväxten för nästa år beräknas bli 0,2 procent för att 2013 bli 0,9 procent. En rejäl inbromsning av ekonomin beräknas till det här årets fjärde kvartal.

Prognoserna från Svenskt näringsliv tenderar att hålla hög kvalitet sett till överensstämmelse med hur verkligheten sedan artar sig. Dock är rapporten inte utan frågetecken, inte minst för Gotlands del. Det får närmast ses som positivt för ön för enligt prognosen och den gotländska företagspanelen som prognosen för ön till stor del bygger på ser det inte alltför ljust ut.

Att den ekonomiska utvecklingen bromsar in är i sig inte något som är värt att ifrågasätta. Situationerna i USA och Europa spär närmast på varandra och bidrar till att förstärka den negativa utvecklingen. Öns företagarklimat har dessutom förärat ön bottenplaceringar i flera mätningar som gjorts det senaste året. Utgångsläget kunde således vara bättre.

Investeringarna förefaller enligt rapporten inte vara särskilt utsatta, det är I stället sysselsättningen som befinner sig i farozonen. Femton procent av företagen tror att de kommer att behöva minska antalet anställda under det kommande halvåret medan bara tio procent tror att de kommer att anställa fler.

Begreppet företag ska dock tolkas något försiktigt i det här sammanhanget. Här innebär det nämligen de företag i Svenskt näringslivs företagspanel som för Gotlands del består av 200 företag. Det utesluter ett stort antal småföretag som inte är medlemmar i Svenskt näringsliv. Av dessa 200 var det dessutom endast 81 som svarade på enkäten som ligger bakom dessa siffror. Det betyder praktiskt taget att åtta företag ser ett behov av att nyanställa medan 12 företag ser ett behov av att minska antalet anställda.

Det är relativt små grupper det handlar om ur en förhållandevis liten mätgrupp. Vilka företag det handlar om kommer därför att i stor utsträckning påverka det konkreta utfallet. Kvarstår gör dock det faktum att region Gotland behöver bättra på företagsklimatet avsevärt om befolkningsmålet någonsin ska kunna bli en realitet. Fortsätter det så här står regionen med stor sannolikhet snarare inför en befolkningsminskning.