Nypelius om sommaren
Foto: Ida Lindkvist
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotland är ju denna vecka mitt i händelsernas centrum. Den marknadsföring vi får går inte att värdera. Jag tycker också att vi gotlänningar i år varit mer aktiva på olika seminarium för att på så sätt lyfta fram Gotland och olika exempel på hur vi jobbar. Plumpen i protokollet tycker jag Therese Mangard (v) står för. Hon inser tydligen inte alls vilket värde Almedalsveckan har för Gotland. Hur kan man som Gotlänning sitta i ett tv program från Almedalen och säga att veckan borde alternera runt i Sverige? Eller Roland Olofsson (s) som inte alls vill åka till stan under tre sommarveckor. Tråkigt att inte alla våra politiker inser värdet av denna form av arrangemang och värdet av att vara gotlandsambassadörer för att marknadsföra Gotland.
I år har vi också lyft fram den gotländska maten på ett mera offensivt sätt i Almedalen. Bland annat på invigningen i söndags och under hela veckan har "goda Gotland" haft sitt mattält där man kunnat äta Gotlandsproducerad mat. Ett mycket trevligt inslag i Almedalsveckan som lyfter varumärket Gotland.
Det har också hänt flera positiva landsbygdssatsningar under veckan. För Gotlands som landsbygdslän är bra och säkra vägar för alla trafikanter viktigt. Därför var det så roligt att Åsa Torstensson (c) och jag gemensamt kunde inviga den nya gång- och cykelvägen i Burgsvik. Den är ett resultat av målmedveten centerpolitik att satsa mer på infrastruktur, och då även på landsbygden. Genom extra statliga pengar kunde vi ifjol belägga 70 procent mer av våra enskilda vägar än vad som var beräknat. Totalt sett gjordes ifjol beläggning- eller förstärkningsarbeten på 21 av våra enskilda vägar. Min vision är att vi gemensamt med Trafikverket får till en lösning för att långsiktigt kunna belägga alla enskilda vägar på Gotland. Bra för landsbygden och bidrar till lägre driftskostnader.
En annan världsunik satsning är givetvis avsiktsförklaringen med Telia att bygga ut bredband via fiber till landsbygden. Det skall ske genom den samverkansmodell som arbetats fram bland annat i Hejde-Väte och i Grötlingbo. Där hat de bildat en lokal fiberförening och mer än 85 procent av hushåll/företag har anslutit sig till det supersnabba bredbandet. Det är mycket positivt för utvecklingen av landsbygden och landsbygdsföretagen.
Jag är ingen kvinnosakskvinna men ibland funderar jag verkligen över detta med manligt och kvinnligt. I recensionerna av partiledarnas tal tycker jag att detta ibland lyser igenom. Jag tyckte verkligen att Maud Olofsson (c), gjorde ett starkt och bra tal i Almedalen det tilltalade mig betydligt mer än till exempel Fredrik Reinfeldts tal. Men enligt kritikerna tycker de tvärtom och jag hör uppfattningar om Maud som att hon har gnällig och entonig röst - undrar om man skulle säga det om en man?
Ett annat exempel kom i en insändare i veckan där man säger att jag har kvittrat om bredband i radion. Jag är superglad över att vi kan bli världsbäst på bredband men att påstå att jag kvittrat, det tycker jag är att använda härskartekniker i språket. Tror inte man sagt det om en man som var glad över en framtidssatsning. Varför?
Trevlig sommar!