Nytt horoskop för tvillingarnas Polen

Politik2007-09-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jakub Swiecicki, född i Warszawa och bosatt i Sverige sedan 1972, är verksam vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm. En av hans uppgifter är att följa polsk politik. Han torde ha bättre förutsättningar än de flesta. Men när det gäller att spå om vad som händer härnäst är han blygsam: "Varje dag innebär en rejäl portion skandaler och oväntade politiska vändningar. Tvillingarna överraskar med nya utspel."
Tidigare i sommar gav Swiecicki ut skriften "Polen - I tvillingarnas tecken." Tvillingarna är Lech och Jaroslaw Kaczynski, president respektive premiärminister.

Nu ser det ut som om polackerna får byta stjärnbild. Men säkert är det inte.
7 september är det tänkt att sejmen, riksdagen, ska rösta om att upplösa sig själv. Polen har haft många regeringar och ministerskiften sedan demokratin introducerades 1989. Men det skulle bli första gången förtida nyval utlyses. Såvida nu två tredjedelar av de 460 ledamöterna röstar för. Det är möjligt att sådana som riskerar att åka ut - och de är många - röstar nej för att få behålla jobbet så länge som möjligt.
Polska politiker är inte partitrogna. Det är vanligt med avhoppare. Varje votering är ett lotteri, säger Swiecicki.
Lech Kaczynski valdes hösten 2005 till Polens president. Hans mandat räcker till år 2010.

Osäkrare är framtiden för brodern Jaroslaw, betraktad som den egentlige politikern. Lech är professor i juridik. Jaroslaw är den politiske entreprenören. Han har inte bara visionen om ett nytt Polen som frigjort sig från sitt kommunistiska förflutna, utan också den organisatoriska tågan.
Jaroslaw leder partiet Lag och rättvisa, PiS. Det kom främst, med 27 procent, i valet till sejmen 2005. Polackerna hade räknat med att få en regering av tvillingarnas värdekonservativa parti och nästan jämnstora tvåan, Medborgarplattformen med mer liberal färg. Det skar sig dock mellan dem. PiS bildade i stället regering med två mindre extrempartier, Samoobrona (Självförsvar), med en bakgrund som bondeparti, och nationalist-katolska Polska familjeförbundet.
Det blev strax slitningar, om både politik och personer. Varje gång lappades regeringen ihop. Fast nu i juli gav Jaroslaw upp och avskedade Samoobronas ledare. Därpå följde utdrivning ur regeringsparadiset av personer misstänkta för inblandning i korruption. Detta i en regering vars märkessak varit kamp mot korruption.

President Lech träffade Medborgarplattformens ledare Donald Tusk, motståndaren han vann över 2005. De enades om att nyval var önskvärt.
Enligt opinionsmätningarna försvagas PiS jämfört med 2005, men skulle förbli en stark tvåa efter Medborgarplattformen på drygt 30 procent. Ett nytt parti som samlar den 2005 krossade vänstern och har populäre ex-presidenten Aleksander Kwasniewski som affischnamn ligger på 11-12 procent.

Mönstret i Polen är att regeringspartiet förlorar. Den här gången skulle i så fall många både inom och utanför Polen dra en suck av lättnad.
Men, betonar Jakub Swiecicki, tvillingarna har inte gjort allt fel.
De har satt fingret på problem som tidigare regeringar tenderat att sopa under mattan, när det kändes viktigare att man fredligt gjort sig av med kommunistdiktaturen och att fortast möjligt ville förändra för att vinna trygghet inom Nato och EU.
Detta innebar att den gamla makteliten kunde sko sig, medan småfolket och många som varit demokratikampens ryggrad kände sig som förlorare.
Tyvärr har tvillingarnas sätt att ta itu med kommunismens onda arv snarare splittrat än enat Polen. Detsamma gäller förbindelsen med den objektivt viktigaste bundsförvanten, Tyskland. Snarare än till att bidra till läkningen har de slagit upp gamla sår.