Nytt parti möts i Göteborg

På väg upp i talarstolen. Anders Borg hälsar på Filippa Reinfeldt.FOTO: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX

På väg upp i talarstolen. Anders Borg hälsar på Filippa Reinfeldt.FOTO: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Politik2010-04-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är helt OK numer att ha jeans och rutig skjorta på Moderaternas rikskonferens. Visst finns det fortfarande de som bär svarta kostymer eller klubbkavajer, men de är inte längre i majoritet. De uniformerade högermännen med sneda luggar och knästrumpor som Björn Afzelius varnade för i låten "Svarta Gänget" syns inte till. De 2 500 deltagarna som i helgen samlats i Göteborg är en brokig skara. Moderaternas kommun- och landstingspolitiker ser ut som folk gör mest.

Moderaterna som politisk organisation har förnyats, men framförallt breddats. Många av deltagarna är med om sitt första valår som fritidspolitiker. Partiet har många nya medlemmar och namn på politiska poster runt om i landet. Inte sällan handlar det om människor som för tio år sedan aldrig skulle drömma om att ens rösta moderat. Det gamla högerpartiet sades domineras av militärer och industrimän. En dagsaktuell generalisering skulle snarare handla om sjuksköterskor och lärare.

Diskussionen är också delvis ny. Rikskonferensen handlar om kommunalpolitik - där välfärden som bekant händer. Perspektivet är nytt. Inga långa tal om ägandeformer eller rätten för privata aktörer. I stället pratar man om brukare och välfärdsarbetare. Valfrihet är fortfarande viktigt, men nu handlar det om valfrihet för brukaren. "Varför ska man inte omfattas av valfrihet bara för att man fyllt 75 år", är ett av diskussionsämnena som tas upp.

Välfärdsarbetarna har länge känt sig glömda. Fler av rikskonferensens seminarier handlar om hur samhället ska få sina trotjänare i äldreomsorg och förskola att känna sig mer uppmärksammade och bekräftade. Moderaterna har vunnit terräng i en väljargrupp som socialdemokraterna länge såg som självskriven för dem.
Ytterligare en förändring är att moderaterna nu gärna använder ordet "alla". Alla ska till exempel ha rätt till bästa möjliga välfärd. Alla ska ha möjlighet att få jobb. Staten ska garantera allas välmåga. Nyliberalismen känns glömd och Anders Borg hänvisar i sitt tal till Keynes som en inspirationskälla för den egna ekonomiska politiken.

Moderaterna har tagit över flera tidigare socialdemokratiska grenar. Men det har inte skett med våld. Socialdemokraterna hade sedan länge övergivit sina gamla kommandohöjder och accepterat vad de nya Moderaterna aldrig säger sig kunna acceptera - ett tvåtredjedelssamhälle, där en miljon arbetsföra står utanför arbetsmarknaden.
I dag är moderaterna ett parti som är nära sossarna inte bara i politik, utan också i storlek. Moderaterna har alltid sett sig som ett statsbärande parti, men nu är första gången sedan Arvid Lindmans tid som självbilden stämmer.