Nytt recept på trygghet från TCO
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
TCO, som hållit kongress nu i veckan, har ett mer kreativt angreppssätt för att tackla förändrade tider. Tjänstemannafacket har nämligen kommit fram till att medlemstappet helt enkelt beror på att man inte är tillräckligt relevanta. Och det är inte konstigt att många unga frågar sig varför de ska vara med i en fackföreningsrörelse som ofta tycks motarbeta de förändringar som oundvikligen sker snarare än att förhålla sig till hur verkligheten ser ut. Därför har TCO öppnat för en diskussion om hur man kan bli mer moderna.
Men globalisering och kortare anställningstider är förändringar som påverkar oss alla, inte bara TCO:s medlemmar. Det finns därför all anledning för fler att fundera över vad som krävs för att, med TCO:s ord, flytta fokus från trygghet i anställningen till trygghet i arbetslivet.
Mycket vore vunnet om vi i Sverige hade mer av det danska synsättet, där trygghet inte bara handlar om rätten att ha kvar sitt arbete utan framför allt om möjligheten att få ett nytt. Det blir allt ovanligare med personer som arbetar på samma ställe hela sitt yrkesliv och allt färre yngre vill heller göra det. Man vill prova på olika yrken och arbetsplatser. Och det är en inställning som behövs för att både enskilda och arbetsmarknaden som helhet ska kunna anpassa sig till förändringar i omvärlden. Problemet är att svenska lagar och regler premierar och är utformade för tillsvidareanställningar och för dem som stannar länge på en arbetsplats.
En annan komponent som är viktig för att, vilket TCO säger sig vilja, stärka individen på arbetsmarknaden är en god utbildning. Men det måste också löna sig att utbilda sig eller skola om sig när det behövs. Det gör det ofta inte med dagens små löneskillnader, högt beskattade medelinkomster och dessutom värnskatt ovanpå det.
En tredje faktor för ökad trygghet är det som ibland kallas dra-åt-helvete-pengar. Vad gör den som helt enkelt inte gillar sin chef? Säger man upp sig frivilligt får man, åtminstone under en tid, inte ut några pengar från a-kassan, alldeles oavsett de nivåer ersättningen ligger på. Men om fler får möjlighet att spara ihop till en liten slant på banken blir det också fler som faktiskt vågar ta steget att söka ett annat jobb, gå en efterlängtad utbildning eller kanske prova på att starta eget.
Den diskussion TCO nu har initierat inom fackföreningsrörelsen är betydligt viktigare och mer intressant för svensk arbetsmarknads framtid än alla de som förs om tecknande av kollektivavtal och a-kassenivåer. Och den bygger på en viktig insikt, nämligen den att trygghet på arbetsmarknaden inte bör baseras på förhoppningen att inget ska förändras. För det gör det, vare sig man vill eller inte. Trygghet är att veta att man klarar sig trots att saker och ting förändras.