Nytt styre av Gotland?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De 71 folkvalda i kommunfullmäktige ska alltså ytterst bestämma över tre olika uppgiftsgrupper, över dryga 7000 anställda och över en budget på drygt 4,5 miljarder kronor per år. En översyn av hela organisationen är inte bara nödvändig av ekonomiska skäl, det gäller att få ut mesta möjliga av skattepengarna. Och anpassa kommunens utseende efter dagens och framtidens behov.
Det är viktigt att utreda hur politikerrollen ska kunna bli så vettig som möjlig i det starkt föränderliga Gotland. Hur kombineras tydliga, snabba besked och beslut till företag, organisationer och medborgarna, samtidigt som det ges tid för en gedigen demokratisk process med debatt och beslut? Och hur ska kommunens förvaltningar utformas för att bättre än idag passa till de de krav som medborgarna, näringsliv och folkvalda ställer. Skall fler nämnder bildas så fler får politiska uppdrag?
Säkert kommer förslag på hur de kommunala verksamheter som handhar bygglov, miljöprövning och teknisk verksamhet kan samverka och samordnas mycket mer än i dag. Dessa verksamheter har avgörande betydelse för samhällsbyggnaden och utvecklingen på Gotland. Det är viktigt att det sker en samordning av de politiska bedömningarna och de olika regelverken som styr. Kommunens roll som samhällsbyggare och myndighet måste bli effektivare i sin styrning och underlätta för alla som vill utveckla en verksamhet, vare sig det handlar om företag, bostäder eller idrotten och kulturen.
Förutom det rent effektivitetsmässiga och demokratiska, ska översynen resultera i en rejäl kostnadsminskning av framför allt förvaltningsövergripande verksamheter. Administration förståss, men också sådant som mathållning, transporter och it. Det är viktigt att göra kostnadsvinster genom samordning av sådan verksamhet som kan centraliseras. Och då innebär centralisering inte alltid till Visby, utan till andra orter runt om på ön. Lönehanteringen ska ju snart förläggas i Slite och det finns säkert fler verksamheter, som kan decentraliseras utanför det allt mer överhettade Visby.
Det kommer att bli väldigt många svåra debatter och beslut om hur kommunen ska se ut och hur den ska styras. En hel del kan utformas gemensamt av alla partier, men självklart ska den politiska majoritet som vinner valet nästa år, avgöra hur kommunen ska styras. Men det är bra om så mycket som möjligt kan beslutas i största möjliga enighet.