Det finns en ständigt pågående diskussion kring hur vi skapar de bästa förutsättningarna för företagande på Gotland. Mycket av åsikterna bestäms av från vilket håll man kommer och vad man därmed också anser behöver betonas mest av allt och vad som är avgörande för utvecklingen. Jag vill peka på fyra områden och vad som är viktigast har säkert också du en åsikt kring.
Skolan
I all regional verksamhet söker vi vägarna där vi kan jämföra oss med andra. På något vis som landmärken för en seglare. Hur förhåller vi oss till andra delar av landet?
Nyligen presenterade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en rapport kring skolan som gav kvitto på det målmedvetna arbete som gjorts det senaste året. Konkurrens är viktigt för att inte bara jämföra utan också hitta nya lösningar på problem och ge perspektiv.
En självklarhet i företagandet men där konkurrensen inom just mitt område inte alltid är så positivt för det är så mycket bättre om det inte är jag som blir prövad. Konkurrens stimulerar och skapar många gånger också högre kvalitet. Kvalitet är gångbart både vad gäller varor och tjänster och det som ofta är något som förknippas med det lokala, genuina och gotländska.
Att försöka sälja utländsk sparris på Sergels torg och säga att den är gotländsk är dömt att misslyckas. Det är inte bara vi som bor på ön som vet att den godaste sparrisen är gotländsk och av högsta kvalitet.
Också inom vård och omsorg finns jämförelserna och de stora ansträngningarna om en hög kvalitet. Dessvärre är det inte alltid detta som belönas utan det är istället jakten på lägre kostnader och/eller högre vinst som premieras.
Kompetensbrist
Många företag ser bristen på kompetens som det största hindret att expandera. När Sverige har ett av Europas högsta arbetslöshetstal bland ungdomar och en dramatiskt hög arbetslöshet generellt borde det väl, precis som i socialdemokraternas budgetförslag, vara läge att återigen satsa på ett kompetenslyft!
Att redan som 15-åring bestämma sig för vilket yrke man ska utbilda sig till fungerar bara inte. Även om det finns en säker anställning efter genomgånget gymnasium med praktisk yrkesinriktning vågar ungdomar idag inte riskera framtiden då denna utbildning inte ger behörighet för studier på högskola eller universitet. Det är många av oss vuxna som sett behovet att söka nya vägar och ofta genom kompletterande utbildning. Denna möjlighet måste säkras för ungdomar, för vuxna och för kompetensförsörjningen till svenska företag!
Högre krav på landet
Bristen på kapital är också ett hinder. Det finns före detta bankföreträdare som har synpunkter på alla hinder, och då speciellt regionen, utom just detta. Men ett av hindren för företagande är just att inte få kredit och särskilt svårt är det på den gotländska landsbygden.
Kraven är högre för byggande i Slite eller Hemse än vad de är i Visby. Det är verkligen tur och viktigt att ALMI finns och kan stötta på ett flertal olika sätt och inte minst när det kommer till att behöva låna.
Till sist kan jag ändå konstatera att förtroendet ökar rejält från företagen som behöver använda sig av Regionens tjänster. Det blir varmare och skönare på klimatsidan och ett kvitto för medarbetarna på gott jobb med ”Förenkla helt enkelt”.