Öar lär av Gotland

Politik2005-09-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bornholm har redan gjort som Gotland. Och Åland är nu i full diskussion om de också ska slå samman alla kommuner och göra en kommun av hela ön. Precis som Gotland så framgångsrikt gjorde i början av 1970-talet.
Sedan många år finns ett nära samarbete mellan Östersjöns sju öar Gotland, Åland, Ösel, Dagö, Öland, Bornholm och Rügen i organisationen B7, Baltic seven. Kunskaps- och erfarenhetsutbytet har varit det viktigaste. Och ett gemensamt agerande inom EU för att hävda öarnas villkor och särställning. Det har varit ett framgångsrikt samarbete för alla öar.
Bornholm har sedan några år en kommun för hela ön och det verkar fungera bra. Det har vässat möjligheterna för ön att agera mot den politiska makten i Köpenhamn. Nu vill Åland bli vassare mot Helsingfors. De vill bli ekonomiskt och politiska starkare som ö och kunna utveckla Åland, med starkt stöd från den politiska makten i Helsingfors. Och då är Gotland en god förebild.
Kommunalrådet Jan Lundgren (s) var i helgen på Åland och berättade om kommunsammanslagningens goda effekter på möjligheterna att utveckla en ö. Särskilt nyfikna var ålänningarna på vårt viktiga strategiarbete, som blev Vision Gotland 2010. Den diskussion om Gotlands framtid, som ledde till Vision 2010, har varit vägledande för det politiska arbetet på ön och det har rått stor politisk enighet om den linje som stakades ut. Nämligen att göra Gotland till en mötesplats i Östersjön. Det har varit ett tålmodigt arbete med många internationella kontakter med städer och öar i Östersjöregionen. Det har resulterat i att Gotland av regeringen fått ett Östersjöscentrum som ska leda det svenska Östersjösamarbetet och vår högskola ska stärka sin Östersjöprofil.
Ålänningarna är lite avundsjuka på vår ställning och på våra framgångar med en allt mer expanderande besöksnäringen. Förra sommaren var ledarskribenten för tidningen Åland på Gotland och skrev om den blomstrande gotländska besöksnäringen, som är Gotlands största inkomstkälla. I samtal med Turistföreningens Anders Murat får ledarskribenten klart för sig att Gotland inte satsar på lågpristurism, utan på kvalité. På sommaren kommer barnfamiljerna till öns sol och bad, men övrig tid kommer Mälardalens dinkies (double income no kids) dubbel inkomst men inga barn! De vill ha kultur, upplevelser och bra restauranger, vilket vi har på Gotland. Året om!
På Åland är man beroende av de stora rederierna och båttrafiken. På Gotland har vi bra båt- och flygförbindelser, men bestämmer över turismens inriktning själva på ön. Det är en viktig styrka att Gotland är en kommun och region med en stark politisk ledning. Det försöker nu Bornholm och Åland lära av.