Oberoende av oljan

Politik2006-05-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När Göran Persson valdes till partiledare och statsminister för tio år sedan höll han ett tal som gladde mig mycket. Han ville nämligen satsa på att bygga det gröna folkhemmet.
Naturligtvis för miljöns skull, men lika mycket för den ekonomiska tillväxtens och för jobbens skull. Han menade att bara genom satsning på långsiktiga förnyelsebara energislag och miljömässigt hållbar tillverkning, så skulle det tillväxtsprång komma som gav de nya jobben.
I många år var Göran Persson och socialdemokraterna upptagna med att få ordning på landets ekonomi efter massarbetslösheten och kriserna under 1990-talet. Nu är ekonomin god och statsfinanserna i strålande form. Därför har Göran Persson plockat fram sitt gröna folkhem igen och förra året på partikongressen bildades kommissionen mot oljeberoendet.
Kommissionen, som leds av Göran Persson själv och där Stefan Edman är generalsekreterare, ska plocka fram förslag på hur regeringen kan påskynda arbetet att komma ifrån oljeberoendet. Det är nödvändigt av kanske främst ekonomiska skäl. I takt med att oljan håller på att ta slut och stora folkrika nationer som Kina och Indien använder allt mer olja, så kommer priset att stiga. Vi har ju redan sett hur olje- och bensinpriserna når nya höjder, som vi inte trodde var möjliga. Därför är det så viktigt att Sverige går först och kommer ur oljeberoendet.
Naturligtvis finns också den miljömässiga orsaken och även säkerhetspolitiskt. I takt med att knappheten på olja blir större kan kranarna skruvas åt av politiska skäl från oljeländerna. Då är det bäst om vi är oljeoberoende. Detta ingår alltså även i den nya säkerhetspolitiken. Men främst handlar det om ekonomi och miljö. Den stora svårigheten är transportsektorns användning av olja och bensin. Uppvärmningen av hus och industrins oljeanvändning kan säkert minimeras och ersättas av mindre energibehov och användning av andra miljövänliga och förnyelsebara energikällor som vindkraft, biobränslen och solenergi.
Knepigare är det att hitta drivkrafterna som påskyndar teknisk utveckling av våra bilar och lastbilar, så de kan köras på andra bränslen än bensin. Teknikutvecklingen har börjat och i takt med att det skattemässigt blir dyrare med bensinbilarna och billigare med miljöbilar, så ökar antalet miljöbilar. Men det krävs ett teknikgenombrott med nya bränslen och kanske nya motorer.
Det land som kommer först med framtagandet av en energisnål bil som går på andra bränslen än bensin kommer att ha enorma tillväxtfördelar. Regeringen satsar stor pengar på forskning och utvecklingen i denna sektor tillsammans med biltillverkarna. Vi behöver våra fordon, men bränslet måste bytas. Det är den stora utmaningen som Göran Persson och kommissionen mot oljeberoendet vill ge sig på. Vinner socialdemokraterna valet kommer än mer kraft läggas på detta viktiga framtidsavgörande utvecklingsarbete.