Offensivt att satsa på färjorna

Det finns billigt boende på Gotland, men resan hit med färjan anses av många vara alldeles för dyr.

Det finns billigt boende på Gotland, men resan hit med färjan anses av många vara alldeles för dyr.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2012-03-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Anders Thomasson är i blåsväder. Föga förvånande, men att uttrycka sig så korkat år 2012 kring kvinnlig kompetens trodde inte jag var möjligt. Men man slutar aldrig att förvånas.

I början av nittiotalet när det socialdemokratiska partiet började med att varva partilistor med varannan damernas så kunde man höra det som Anders Thomasson 20 år senare ger uttryck för. Jag vill påstå att det socialdemokratiska partiet höjt sin kompetens avsevärt under dessa tjugo år. Jag vill minnas att Moderaterna kritiserade oss då och uttryckte sig i ordalag som liknar det som Anders Thomasson nu ger uttryck för. Kompetens före kön vill jag minnas att många sa då i ett trots mot metoden att varva listor. Idag tror jag många anser att vi gjorde rätt som så konsekvent drev frågan om varannan damernas och jämn könsfördelning i styrelser och nämnder. Ingen ifrågasätter det idag.

Jämför man betygsnivåerna i landets skolor så ligger männen illa till kompetensmässigt. Kvinnor som går ut dagens skola har generellt högre avgångsbetyg är männen. Jag har tidigare skrivit om att Veckans Affärer är en bra och granskande tidning inriktad på näringslivet. De lyfter konstant fram kvinnliga företagare i sina nummer och förhoppningsvis så får det genomslag inom storföretagen och att många av dess ägare har samma inskränkta syn på kvinnlig kompetens som Anders Thomasson gett uttryck för.


Särskild hänsyn krävs
Om man tror att Gotlands utveckling räddas av sänkta miljöutsläpp och sänkt hastighet på våra färjor, biter man sig rejält i svansen. Visst skall vi jobba för ny teknik som ger mindre utsläpp men det är vår landsväg det handlar om och då krävs särskild hänsyn. På fastlandet så förbättras vägarna och hastigheten ökar i takt med investeringarna. Vi har i full enighet slagit fast de gotländska ståndpunkterna och måste stå upp för dessa. Dessbättre så verkar alla partier överens, det är andra aktörer som driver frågan och vilken agenda de har vet jag inte. Vacklar vi så kommer försämringarna som ett brev på posten.


Mindre skatteutjämning
Som jag ser det så kommunicerar stödet till färjetrafiken med skatteutjämningssystemet. Satsningar som gör att fler väljer att besöka, bo och verka på Gotland desto mindre skatteutjämningsbidrag kommer vi att behöva. Det känns mer offensivt att satsa på att öka stödet till koncessionstrafiken än att höja skatteutjämningsbidraget.

Vill det sig riktigt illa så får vi sämre stöd till färjetrafiken och en minskad skatteutjämning. Stockholmsmoderaterna gillar inte skatteutjämning och de styr i sin tur moderaterna i regeringen. Se bara på den handlingsförlamning som råder i regionfrågan. Stockholmsmoderaterna bromsar och regeringen Reinfeldt lägger sig platt.

Sänkta ungdomslöner lanseras av Folkpartiet som en metod att minska ungdomsarbetslösheten. Vi har redan särskilda ungdomslöner. Hur långt skall dagens unga behöva sänka sig för att få jobb?


Inställningen avgörande
Nu är det inte lönen som är det avgörande utan arbetsgivarnas inställning till ungdomar och deras kompetens och förmåga. Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson var klockren i söndagens agenda: de ungdomar som skall ha sänkta löner är de ungdomar som Jan Björklunds skola sållar bort i sitt elittänkande.

Vad är det för kraft som driver mig att varje år se den svenska uttagningen till melodifestivalen. Det är sällan någon låt som faller mig på läppen och det handlar mer om show än melodi. Så var det i år också. Dessutom så förstärker kvällspressen hela spektaklet med att mer skriva om person än melodi. Mest glad var jag åt Ranelids sista plats. Kommer jag att se melodifestivalen den 24 maj frågar ni? Javisst.