Oförståelse för konkreta lösningar

Politik2006-07-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alla partier bekänner sig till feminism men kvinnofrågor är icke prioriterade frågor i Almedalen. Frågor som rör kvinnors liv och vardag är inte ett problem. Jämställdhet är inget bekymmer.
Och det är det stora problemet i denna valrörelse liksom i utbudet i Almedalsveckan. Halva befolkningen syns inte, hörs inte. Det är män som pratar ekonomi, fastighetsskatt, energi och transporter. Det är media som gör samma sak. Och det är manlig makt som visas i de här övningarna. Vad som ger bonus för män ligger på dagordningen
En hel könstereotyp karta breder ut sig över Almedalsveckan och får många kvinno- och manshjärtan att förvandlas till en fotnot.
Alla kör samma mantra. Nu är det regeringsfrågan som gäller. Det där med feminism får vi ta sen. Det kan lösas med några projekt. Visst, feminism är ok men det får inte gå till överdrift. Ingen övergödning av kvinnofrågor inte. Bara locket på.
Tänk om man gjorde samma sak med Östersjöfrågor. Bara la locket på.

Eget politikområde
Nej, Östersjöfrågor och skattefrågor har ett eget politikområde, men inte jämställdhet. Det skall " mainstreamas ", gubevars. Ingen tar praktiska konsekvenser av löften. Ingen rubricerar problemen som kvinnor ständigt står inför. Ingen rubricerar livsvillkoren för kvinnor och män som försöker agera och leva jämställt.
Ingen på departementsnivå verkställer beslut som leder till jämställdhet. Utskott i riksdagen saknas. Jämställdhetsfrågor flyter omkring. Idag kallas Orbacks departement för "Departementet för lytta och halta". På Margareta Winbergs tid handlade hette det "kossor och kvinnor".
Genom att inte formalisera jämställdhet på regeringsnivå, så skickar Persson om och om igen ut samma signaler som säger: att det där med kvinnor det tar vi en annan gång. Kvinnor är inte viktiga, något som framkom av talarna vid en Push up debatt i Sankta Karins ruin, där bland annat Margareta Winberg (s), Gudrun Schyman (Fi) och Birgitta Olson (fp) deltog

Längtan efter lösningar
Det finns en längtan efter konkreta lösningar på jämställdhet ute i samhället, utanför regeringscirklar, påstår Gertrud Åström regeringens jämställdhetsutredare. Delad föräldraledighet hänger intimt samman med övriga frågor kring arbetsmarknad, kvinnolöner etcetera, säger Gudrun Schyman i sin tur.
Oförståelsen för konkreta lösningar som rör kvinnolöner, deltidsarbetsmarknad, familjeliv och kvinnopensioner är total i stället för att varje parti presenterar vilka olika vägar man kan tänka sig för att nå målen om jämställt samhälle.
Hur det ser ut idag vet alla, men maktens män håller upp sköldar. Garderar sig med att pytsa ut lite pengar inte en helhetslösning.
80 procent kvinnor utnyttjar föräldraledigheten. Kvinnolönen är 20 procent lägre än manslönen. Kvinnor utför fortfarande 2/3 delar av hushållsarbetet. Oviktiga frågor också för kvinnor annars hade kvinnor startat en allians som de sydafrikanska kvinnorna gjorde när de stod inför samma problem vid demokratiseringen av landet.
En befrielserörelse för båda könen borde storma fram i det svenska samhället i stället för ständig splittring av kvinnor. Är vi bäst på jämställdhet måste vi också ta konsekvenser och visa det. Hungriga feminister närmar sig kärnan för jämställdhet. Jämställdhetsarbetet kan aldrig vara konfliktfritt. Jämställdhet måste få kosta. Kosta pengar, kosta manlig makt.

Hungriga feminister
Hungriga feminister är de farligaste. De slås ner av media likaväl som andra krafter. Men hungriga feminister visar också på att man kan tänka skarpt, tänka förändring, tänka detaljerat kring jämställdhet.
Det behövs en stark offensiv könsrörelse. Ett könståg i vattnet på alla rock - och locktåg.