Ökade klyftor blir ett samhällsproblem

Politik2010-04-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Häromdagen hajade jag faktiskt till lite, när jag läste GA:s ledare, skriven av själve chefredaktören. Han skrev: "Här tycker jag faktiskt att Jan lundgren är på rätt spår...".
Och så en rad instämmande omdömen om Jan Lundgren och det som han och hans revisorer sagt om sjukvårdsförvaltningens sätt att handha sin ekonomi!
Det som gjorde att jag hajade till var att på ledarplats i GA få läsa något positivt om en ledande politiker på den "motsatta sidan". Det var, tror jag, första gången i mina drygt 70 tidningsläsarår! Så det är nog allvarligt i den här frågan.
Men vad många läsare saknade i den här frågan är uppgift om hela den valda revisorsgruppen var enig i sin kritik. Där finns ju ett antal ledamöter som inte har samma politiska hemvist som Jan Lundgren! Men det har kanske klarnat när det här läses.

Ordförandens utslagsröst
Nu tog inte fullmäktige frågan om ansvarsfrihet i måndags, man sköt upp den till nästa sammanträde! Ledamöterna skulle få tränga mer in i frågan sas det. Tänk, jag tror det där uppskovet är helt onödigt!
Dom kommer att få sin ansvarsfrihet! Ett tips: De borgerliga låter en ledamot (Bror Lindahl kanske, han har erfarenhet) avstå från att rösta, och på så sätt markerar man en liten kvantitet missnöje. Men man vet ju att man vinner ändå, med ordförandens utslagsröst! I den gångna veckan har vi upprörts av de siffror vi fått i anledning av rättegången mot chefen för vår kanske största hjälporganisation. Först har man topplöner, sen försnillar man många miljoner av organisationens pengar.
Det har vållat organisationen skador, som är svåra att överblicka. Det har kostat många uppsagda medlemskap, och hjälpvilliga styr sina medel åt annat håll. Men vi har också för en liten tid sen sett fler exempel hur det där med topplöner kan få många att fundera.

Topplöner rasar upp
I en lista över topplöner i organisations-Sverige ser vi hur ordföranden i vår kanske största och mest kända organisation för nykterhet, och mot alkoholbruk, uppbär nästan 90 000 (nittiotusen) kronor i månadslön! Det finns de som även här starkt överväger sitt medlemskap!
De växande klyftorna är på väg att bli ett allt större samhällsproblem. Man begär stor löneåterhållsamhet av de på verkstadsgolvet, medan chefer och toppfigurer får rasa iväg i inkomsttabellerna.
När vår kommun nu jagar en bättre ekonomi, så ville man införa parkeringsavgifter, men man vill också pröva hur mycket personal man kan sparka. Vi har då sett mycket om att man vill ta bort ett hundratal vårdpersonal, men ingenting om en endaste direktör eller strateg! Ska vi månne be eller rentav kräva av morgondagens 1:a majtalare att påminna om det gamla fina begreppet solidaritet?!
Det begrepp, som var en av de främsta faktorer som skapade vårt svenska välfärdssamhälle. Men som nu inte bara är på väg att bli, utan är ett klassamhälle, som förskräcker oss! Så en vädjan till partiets majtalare: Gör begreppet SOLIDARITET till vårt adelsmärke, igen!

Garantifria färjor
Så har statsministern besökt oss, och en av de stora frågorna han fick var naturligtvis den om vår färjetrafik, och de statliga garantier vi kunde räkna med. Några sådana kunde (ville) han inte ge, men uppmanade till att göra Gotland attraktivare, och därmed öka besöksnäringen.
Men en faktor som starkt påverkar vår attraktivitet, är ju vad det kostar att ta sig hit. Om en familj om fyra till fem personer, med bil vill ta sig färjeledes hit, så kostar det först en ansenlig avgift för fordonet, sen biljettpris för var och en av de åkande.
Trots det nuvarande bensinpriset, hade det varit en avsevärt lägre kostnad om man kunnat köra de här tjugo milen, alla instuvade i bilen!
Så statligt trafikstöd är verkligen en stark faktor, när det gäller Gotlands attraktivitet som turistmål!