Håkan Juholt var knappast den förste att få frågan från valberedningen. Därmed inte sagt att han inte kommer att bli en bra partiledare, rentav Sveriges nästa statsminister. De tyckare som avfärdar Håkan Juholt riskerar göra en alltför ytlig analys av både Socialdemokraterna och den svenska väljarkåren.
Juholt har sannolikt svårt att locka medelklassväljare i Stockholms innerstad, de som lämnade partiet vid höstens val. Å andra sidan kan han mycket väl vara rätt man att entusiasmera väljare i mellanstora städer och på landsbygden. Också deras röster kan avgöra val.
På torsdagens pressträff var Håkan Juholt glad men oerhört ödmjuk. Han framställde sig själv som lagspelare, och betonade att det är partikongressen som slutligen väljer partiledare.
I praktiken tycks frågan dock vara avgjord. Det ska väldigt mycket till för att någon motkandidat ska ställa upp nu. Dessutom vore det ett tydligt brott mot den socialdemokratiska partikulturen. När en kandidat väl har föreslagits av valberedningen tenderar medlemmarna lojalt sluta sina led.
Ändå är den enighet som nu spelas upp ett helt uppenbart skådespel. Både Juholt och den föreslagna partisekreteraren Carin Jämtin är tydliga representanter för partiets vänsterfalang. Självklart är högern och mitten missnöjd. Huruvida Jämtin och Juholt också får mandat att vrida partiet åt vänster återstår dock att se.
Till skillnad från Mona Sahlin är Håkan Juholt ett oskrivet blad för flertalet väljare. Vet man något om honom är det att han sysslat med försvarspolitik och har en lustig mustasch. Medan Sahlin fick försöka förändra människors bild av henne kan alltså Juholt skapa sin partiledarpersona relativt fritt.
På presskonferensen svarade Håkan Juholt raskt, rakt och med glimten i ögat. Han är en rund, fryntlig men rakryggad karl - tillika en vass debattör. Därutöver är han kulturellt bevandrad, men frimodigt obekymrad av nervösa trender och ideal. Han tillför folklighet, men också tyngd och ideologi. De som avfärdar honom som birollsinnehavare eller lantis kommer sannolikt ångra sig. Minns vem som först ställde upp bakom SSU-ordföranden Jytte Gutelands krav på att partistyrelsen skulle ställa sina platser till förfogande efter höstens katastrofala valresultat. Därefter har Juholt diskret hållit sig i bakgrunden, även om han i egenskap av distriktsordförande bestämt har sagt nej till vissa alltför högerorienterade partiledarkandidater. Och medan slutstriden utspelades åkte Håkan Juholt till Afghanistan. Han är en smart politiker, och en skicklig maktspelare. Alliansen kan komma att få en tuff match vid nästa val.