Oljan är avgörande för färjetrafiken

Politik2006-02-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Genom de Öppna Forum som Destination Gotland numera anordnar varje år har allmänheten möjlighet att ställa frågor om färjetrafiken direkt till rederiledningen. Ett bra initiativ av rederiet, men frågeställarna borde vara fler, för de flesta har ju åsikter om trafiken. Vid lördagens forum framkom många av de "vanliga" frågorna kring maten ombord, filmutbud, internetbokning, båtbussarna och naturligtvis den miserabla bagagehanteringen i Nynäshamn. I just den sistnämnda frågan friskriver sig rederiet helt och lägger över ansvaret på Stockholms hamn, vilka äger också hamnen i Nynäshamn. Det är säkert formellt rätt, men med lite god vilja skulle naturligtvis Destination Gotland kunna trycka på för en smidig lösning av denna fråga.
Tyvärr uteblev frågorna om hur det står till med säkerheten ombord med minimibemanning, konditionen på de av vattenströmmarna frätskadade fartygsrodren och stabilisatorernas pålitlighet. Synd, för det är viktigt att alla passagerare kan känna full trygghet i sitt resande och klargörande information kan då betyda mycket.
En annan fråga som också borde stå på dagordningen vid nästa års forum är oljemarknadens inverkan på den framtida trafiken. Visserligen är den inte specifik för Destination Gotland, men avgörande för att vår landsväg även i fortsättningen skall kunna fungera. Hela sjöfartsnäringen är uppbyggd på obegränsad oljetillgång och därför blir den också väldigt utlämnad till denna svajiga marknad. På senare år har dock samstämmiga forskningsrapporter visat att världens oljereserver inte är så stora som man förut trott. Vad jag förstår finns det i dagsläget dock inga utvecklade alternativa bränslen för fartygstrafik.
Det är därför viktigt att frågan om oljemarknadens betydelse för vår framtida färjetrafik inte glöms bort. Den frågan kan nämligen få dagens debattämnen att framstå som ganska små, för en väl fungerande landsväg med rimligt biljett- och fraktpris är grundförutsättningen för en fortsatt positiv utveckling på Gotland.