Olycksbådande för ekonomin

Politik2012-09-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I måndags sammanträdde regionfullmäktige på Gotland. Denna gång var sammanträdet förlagt till Östergarn. På förmiddagen fick vi fullmäktigeledamöter intressanta redovisningar av hur olika lokala utvecklingsbolag på Gotland arbetade.

Eftermiddagens sammanträde i Östergarns bygdegård innehöll inga beslutsärenden som föranledde någon diskussion.

Däremot blev det en mycket lång debatt när socialnämndens ordförande Hanna Westerén skulle besvara en interpellation om majoritetens beslut att äldreboendet Pjäsen ska bedrivas i egen regi från juni 2013.

Verksamheten har hittills bedrivits av Attendo Care AB på uppdrag av Region Gotland.

Jag tycker det är märkligt att socialnämnden i ett läge när nämnden har stora ekonomiska underskott i sin verksamhet återtar driften i kommunal regi.

Hanna Westerén skriver i sitt svar att verksamheten bedrivs med god kvalitet till förhållandevis låg kostnad. Då hade det varit rimligt att fortsätta upphandla driften av Pjäsen så att socialnämnden kunde koncentrera sig på att få övrig äldreomsorg och andra verksamheter att hålla sig inom budgetramarna.

Var ska pengarna tas om verksamheten blir dyrare? Är det från barnomsorg och utbildning?

I diskussionen uttalade företrädare från både (S) och (V) att det inte handlade om något generellt motstånd mot att lägga ut kommunala verksamheter på entreprenad.

Dock hade företrädaren från (V) i ett tidigare inlägg sagt - vi får inte sätta ut våra gamla på någon fattigauktion. Ett mycket märkligt uttalande när vi vet att de som i dag bor på Pjäsen är mycket nöjda med den service de får.

Jag känner stor oro när majoriteten istället för att arbeta med de verksamheter som har stora budgetproblem ägnar sig åt det som fungerar bra.

Det är olycksbådande för den ekonomiska utvecklingen.

I Ojnareskogen har Nordkalks skogsavverkning avbrutits till följd av de kraftiga protesterna mot domstolarnas beslut. Vad händer nu? Avvakta Högsta Domstolens (HD) beslut sägs det.

Finns det något som talar för ändring när HD i ett flertal beslut vägrat inhibition (det vill säga besluta att arbetat inte får utföras)?

Det hade väl varit naturligt att HD beslutat detta om man verkligen ville ompröva beslutet vilket hade besparat polisen och Nordkalk stora kostnader.

Det troligaste är att HD inte beslutar om någon ändring alls utan de domar som fattats gäller. Vad händer då? Troligen är vi tillbaka i samma läge. Protesterna fortsätter och polisinsatsen måste återupptas. Är det EU som man då hoppas på?