Om att lösa ett mycket litet problem

Politik2013-11-01 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Med knappt ett år kvar till valet är valrörelsen inledd och med det kommer också krav på hårdare tag mot nyanlända invandrare från Alliansregeringen och integrationsminister Erik Ullenhag (FP). I ett lagförslag som lades fram förra veckan finns bland annat krav på att nyanlända invandrare ska förlora rätten till ersättning och till övriga insatser om de tackar nej till erbjudna jobb. Detta för att lösa problemet med... vad?

När Ullenhag får frågan hur många som egentligen tackar nej till jobb har han själv inga siffror på hur stort ”problemet” skulle vara. Enligt Arbetsförmedlingen handlar det dock endast om ”ett fåtal individer”. Ändå väljer regeringen att lägga fram förslaget.

I bästa fall vet verkligen inte Ullenhag hur stort problemet är, men tycker ändå det låter bra att lägga ett sånt här förslag i början av valrörelsen.

I värsta fall vet Ullenhag precis hur stort problemet är, men tycker ändå det låter bra att lägga ett sånt här förslag i början av valrörelsen.

Det ”problem” som förslaget ska lösa går nog snarare att hitta bland Folkpartiets låga opinionssiffror.

I en brittisk undersökning i somras ställde man bland annat frågor som hur hög man trodde brottsligheten var, hur stor andel av befolkningen som hade invandrarbakgrund, hur högt utlandsbiståndet var och hur mycket av offentliga bidrag som fuskades bort. I samtliga fall överskattade man andelen. Mest fel hade man om bidragen där en del trodde att hela 24 procent av bidragen begärdes felaktigt när de verkliga siffrorna var 0,7 procent. I korthet kan man säga att de som svarade hade fel om det mesta. Man kan ibland fråga sig om siffrorna skulle vara likadana för Sverige.

Det verkar i alla fall som om Folkpartiet kallt räknar med det.