Om (c) vill vara ett miljöparti ska de samarbeta med (s) inte med (m)
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommissionen tror att vi kan klara uppvärmning utan olja, vi är redan på god väg. Industrin bör kunna effektivisera och minska sitt oljebehov med 25-40 procent. Det stora problemet är vägtransporterna, till 94 procent oljedrivna. Nu tror somliga att vi bara behöver "något annat" i tanken, så kan vi fortsätta köra som vanligt. Det tror inte Stefan Edman.
Nya kärnkraftsverk?
I den ena debatten deltog chefer för Svensk Energi, Svenskt Näringsliv och skogsägarna. För dem handlade det om tillgången på elenergi. De förstår ju, att utan olja behöver vi mer el. Då måste vi satsa på kärnkraften! De ansatte Stefan Edman hårt på den punkten. Han säger klart, att Sverige behåller den kärnkraft vi har nu så länge den är säker och ekonomiskt försvarbar. Till slut frågade Edman direkt: Vill du bygga nya kärnkraftverk? Då tvekade vd för Skogsindustrierna, men hänvisade till att Finland bygger ny kärnkraft. Är det vad Alliansen vill? Att satsa tiotals miljarder på nya kärnkraftverk? Ett samtal som ledde in i en återvändsgränd.
Det andra seminariet ordnades av den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Där deltog gotländska betodlare. Diskussionen handlade om hur vi kan ersätta oljan med alternativa bränslen. Ett samtal som för framåt. Även om problemet inte alls är enkelt.
Idag handlar diskussionen om att ersätta bensin mest om etanol. Det är en dyr process, eftersom tekniken för att framställa etanol direkt ur sockerbetor inte är färdigutvecklad. Sverige importerar etanol från Brasilien eftersom den är billigare och har högre verkningsgrad än vår egen.
Här kom Margareta Winberg, svensk ambassadör i Brasilien, in i samtalet. Hon pekar på den ökande efterfrågan från USA, som kommer att höja priset. Och på att mer regnskog skövlas för att producera kött och sockerrör för världsmarknaden.
Lokal etanolproduktion
Det här är en del av globaliseringen. Är det rätt att transportera etanol över halva jordklotet för att använda den här, om vi kan producera den själva? Självförsörjning har ett egenvärde. Miljöhänsyn borde ha ett egenvärde. Men det handlar också om löner. Vi lever på en marknad, folk kräver billigaste pris.
De gotländska betodlarna pressar på för snabb handling. Betodlingen är kanske annars på väg bort. Men ännu finns maskiner, kunnande och en stark vilja att utveckla vårt jordbruk. Ändå är detta en mycket liten del av den stora omställningen. Sveriges möjlighet är våra stora skogstillgångar.
Genom gallring och röjning kan skogen ge 15-20 procent mer än nu. Stora ytor nerlagd jordbruksmark kan bli energiskog. Fast visst blir det ett rätt annorlunda landskap!
Oljekommissionen har inte bundit upp sig för etanol. Det finns andra spår, som hybridbilar, svartlut, syntetgas och annat som jag inte förstår.
Vad vill moderaterna?
Helt klart är att vi måste börja utvecklingen och att det krävs stora statliga insatser.
Det behövs skattelättnader för att få igång produktion. Nya bränslen kräver andra typer av tankställen till exempel.
På Gotland hoppas man nu på pilotprojekt för etanol ut sockerbetor. En avveckling av oljeberoendet skulle, i bästa fall, kunna leda till en annan livsstil. Färre långa transporter, mer lokal produktion, mindre resursslöseri, mer kollektivtrafik.
En socialdemokratisk regering kommer att starta det här arbetet i höst. Vad skulle en moderatdominerad regering göra?