Om jämställdhet och välfärdsvinster

Politik2013-06-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

CUF:aren Gustav Åhlén skriver i GT 10 juni apropå vinster i välfärden om svensk vänster. Att de ”gör skillnad på om man får göra vinst för att bygga en rullstol (typiskt manligt företagande) eller köra rullstolen (typiskt kvinnligt) visar bara att vänstern inte är några feminister över huvud taget”. Ett i mitt tycke ganska knepigt resonemang, som dessvärre har hemsökt välfärdsdebatten i flera år. Att jämföra tillverkningsarbetet av en rullstol med den omvårdnad som sker av personen i rullstolen är djupt cyniskt.

Dels problematiserar Gustav Åhlén inte alls svårigheten i att mäta kvalité på en vara respektive på vård och omsorg. Det senare är betydligt svårare.

Dels kan mycket väl detta sägas: Att bygga om en rullstol som inte fungerar är inte hela världen, men en människa som får felaktig eller bristfällig vård till exempel på grund av för starkt vinstincitament i verksamheten, går inte i repris.

Diskussionen om vinster i välfärden handlar inte om kvinnors respektive mäns företagande. Vinster i välfärden blir inte en feministisk fråga bara för att det råkar arbeta fler kvinnor inom vård och omsorg än inom till exempel väg och anläggning. (För övrigt kan det vara värt att reflektera över hur styrelsekonstellationerna ser ut i företagen ifråga).

Sämre avtal och fler deltider

Det skulle däremot kunna bli en fråga för mig som feminist att alltfler välfärdsarbeten konkurrensutsätts då detta allt som oftast leder till att medarbetarna vid övergång till privat verksamhet riskerar sämre avtal och alltmer sällan erbjuds heltid. Det påverkar å det grövsta kvinnors ställning på arbetsmarknaden, liksom deras möjligheter att försörja sig själva och sin familj. En välfärd med vinstbegränsning ger enligt mig en bättre välfärd, där de mångas frihet blir möjlig. Inte några fås, på alla andras bekostnad.

Kontoversiell jämställdhet

På tal om feminism är det många som hört av sig efter att jag skrev om huruvida det är attraktivt med män som är feminister. De som höll med om att det är attraktivt att dela lika, var uteslutande unga kvinnor och män i samboförhållanden, och de som tyckte att jag överdrev, var uteslutande ensamstående (?) medelålders män.

Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen är en frihetsfråga, men också en fråga om kärlek, till din partner, men också till dina barn. Tänk, att det ska vara så kontroversiellt.

Ny ledande S-kvinna

S-kvinnor ska välja ny förbundsordförande i augusti. Sju starka kvinnor är nominerade och nu arbetar valberedningen för fullt. Vem som leder S-kvinnor är viktigt. Sverige behöver starka feministiska röster.

Debatter om till exempel föräldraförsäkring, näthat och sexistisk reklam visar det med all önskvärd tydlighet.