Om möjligheten att få välja nytt

Politik2014-07-14 04:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När min mamma Erika var 42 år sökte hon om tjänstledigt från sitt jobb som undersköterska för att plugga vidare. Efter 20 år i vården ville hon bli sjuksköterska - och således läsa på universitet i tre år. Efter ett år på Komvux och tre år på Karolinska Instititutets sjuksköterskelinje blev hon färdig sjuksköterska för en månad sedan. Jag är så stolt över att min mamma klarade det - och att hon vågade.

För allt färre får chansen att göra just det min mamma gjorde. Att bryta upp i mitten av ett yrkesliv och studera vidare, lära sig något nytt, har blivit ett priviliegium som är få förunnat. Sedan 2006 har platserna på Komvux minskat med 16 %, samtidigt som befolkningen har ökat 5 % under samma tidsperiod. Vi har blivit fler, men platserna i vuxenutbildningen har blivit färre. Vad gör det med vårt land?

Under finanskrisen, när arbetslösheten sköt i höjden, ökade trycket på Komvux. Fler behövde lära sig mer för att kunna ta de få jobb som stod till buds. Men då hade antalet platser kraftigt krympt. Mellan 2006 och 2008 minskade antalet platser på vuxenutbildningen med nästan 25 900. Trots mindre satsningar har systemet fortfarande inte repat sig, särskilt skadat blev Komvux yrkesutbildningsplatser. Förra hösten var det bara en av tio kommuner som kunde säga att de tillgodosett efterfrågan på yrkeskurser. En av tio. Och fram till 2016 kommer det statliga stödet till yrkesutbildningarna i det närmaste tas bort. Förra året betalade staten för 18 000 yrkesutbildningar. 2016 kommer bara 375 platser att betalas för.

Nästan all forskning visar att det lönar sig att satsa på vuxenutbildning, yrkesutbildningar och kompetensutveckling. Fler kommer i arbete och samhället stärker sin kollektiva kunskap. Därför är det obegripligt att vi har en regering som aktivt skär ner i vuxenutbildningar, särskilt i en tid när vi står inför stora generationsväxlingar. Vi behöver alltså göra stora investeringar för att kunna matcha arbetslösa med de arbeten som finns - och ge fler chansen att göra som min mamma.

Det är inte bara lönsamt att satsa på vuxenutbildning, det är också det enda rätta att göra. Alla människor, oavsett bakgrund, förtjänar att få en andra chans. Och en tredje chans. Och en fjärde. Så många chanser som det behövs för att varje människa ska känna att hen kommer till sin rätt och får utlopp för sina kunskaper och erfarenheter.

Blir det ett regeringsskifte i höst har S lovat att investera i 30 000 vuxenutbildningsplatser - varav en tredjedel ska vara vikta särskilt för unga som är arbetslösa och saknar gymnasieexamen. Det skulle betyda att vuxenutbildningen blir större än vad den varit någonsin under Alliansens regeringsperiod, och fler kommer att få chansen att studera vidare. Klokt.

Sverige behöver ge fler chansen att göra som min mamma.