Omställning och förnyelse

En klok och handlingskraftig partisekreterare, Carin Jämtin, tog kommandot och utskottet kunde på fem dagar enas om förslaget med Stefan Löfven till ny partiordförande. 
foto: tomas oneborg/ scanpix

En klok och handlingskraftig partisekreterare, Carin Jämtin, tog kommandot och utskottet kunde på fem dagar enas om förslaget med Stefan Löfven till ny partiordförande. foto: tomas oneborg/ scanpix

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Politik2012-02-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det gick inte som olyckskorparna kraxade om. Att Socialdemokraternas fall skulle fortsätta under 20 procent.

Nu har Socialdemokraternas tapp i väljaropinionen hejdats och helgens opinionsundersökning visade på en rejäl ökning, plus 4,6 procent. Arbetet mot att åter bli ett parti att räkna med har påbörjats.

Självfallet är valet av Stefan Löfven den enskilt viktigaste förklaringen. På ett par veckor verkar det som ett lugn och en tillförsikt präglar partiet. Välbehövligt.


Carin Jämtin tog kommandot
Partiets verkställande utskott tog sig slutligen samman. En klok och handlingskraftig partisekreterare, Carin Jämtin, tog kommandot och utskottet kunde på fem dagar enas om förslaget till en ny partiordförande.

Som enskild medlem, långt från Sveavägen, fick jag fortlöpande information om processen, några gånger till och med före de huttrande murvlarna. Det har jag inte varit med om tidigare. Mera så, Carin!

Visst, kravet på en öppen valprocess fick i detta krisläge stå tillbaka till förmån för att snabbt få fram en ny partiordförande. Socialdemokratin har fått en ordförande som på allvar, när han blir varm i kläderna, kan utmana Fredrik Reinfeldt om att vinna väljarnas förtroende. Det är som bekant ett tag sedan sist.

Stefan Löfven har mjukstartat. Hans utgångsläge är att partiet bara för några veckor sedan var nere för räkning och han uttalar sig om de ämnen han behärskar. Klokt och som säkert uppskattas av väljarna.

De framträdanden han har gjort gör att jag känner en spirande optimism att socialdemokratins klassiska paradfråga, sysselsättningen, kan återgå till de rättmätiga ägarna.

Stefan Löfven är sannolikt den av våra partiledare som har störst kunskaper i näringslivs- och sysselsättningsfrågor. I sitt tidigare uppdrag som ordförande för Sveriges näst största fackförbund har han med en dåres envishet fört fram sambandet mellan ett växande näringsliv som en förutsättning för att behålla och kunna utveckla vår välfärd.


Kompetens och forskning
Vi måste först skapa förutsättningarna för tillväxt, innan vi kan fördela de resurser tillväxten skapar. Hälften av vår bruttonationalprodukt kommer genom inkomster från vår export där svenska företag framgångsrikt måste kunna konkurrera på en allt mer global marknad.

Han har god insikt om att vår framtida konkurrenskraft avgörs av vår förmåga till omställning och förnyelse. Det innebär att resurserna till en aktiv arbetsmarknadspolitik, vuxenutbildning och till den högre utbildningen och forskningen måste öka. Under en omställning och utveckling som ständigt måste pågå i vårt näringsliv, och som vi som nation måste bejaka, ska de människor som berörs känna samhällets stöd och trygghet till sin egen omställning.


När man är sjuk eller arbetslös
Sverige behöver en bra arbetslöshets- och sjukförsäkring där vi kan komma tillbaka till inkomstbortfallsprincipens bärande idé. Långt ord, men som innebär att man måste kunna leva anständigt på sin försäkring, när man blir sjuk eller arbetslös. Det innebär också behovet av ett regeringsskifte.

Det är sorgligt att höra hur statsminister Fredrik Reinfeldt anser att näringslivet representerar ett "särintresse". Svenskt Näringslivs VD, Urban Bäckström, tillrättavisade i skarpa ordalag Fredrik Reinfeldt.

Det måste vara första gången i historien som en statsminister uttalar sig så förklenande om vårt näringsliv, grundfundamentet för vårt välstånd.