Ön centrum för vindkraft

Politik2006-08-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I fem-sex år har Lilian Virgin (s) motionerat i riksdagen om att Gotland ska bli ett nationellt utvecklingscentrum för vindkraft. Utan framgång, trots att det redan finns ett vindkraftcentrum på Högskolan. Men igår kom statsminister Göran Persson med beskedet som gjorde både Lilian Virgin och hela Gotland väldigt glada. Det nationella vinkraftscentrat placeras på Gotland.
Det är en stor framgång för ett tålmodigt politiskt arbete av en Gotlands duktigaste riksdagsledamöter, Lilian Virgin. Hon har på ett ihärdigt sätt bearbetat politiker och tjänstemän, så att det till slut blev helt naturligt för regeringen att besluta om att Gotland får det vinkraftscentrum, som det är självklart att det skall ligga här.
Detta beslut innebär fler jobb på Gotland. Kanske inte så många direkt genom vindkraftscentrum, men indirekt som effekt av det. Nu blir det ännu mer naturligt att det företag som vill tillverka vindkraftverk också flyttar hit sin produktion. Och det kanske kommer fler företag, som har anknytning till vindkraftens utveckling. Gotland blir nu ännu mer kunskapscentrum och utvecklingsplats för vindkraft.
Göran Persson betonade starkt vilka enorma utvecklingsmöjligheter som Östersjöregionen har. De äldre mogna ekonomierna i Sverige och Tyskland och de nya sprittande ekonomierna i de nya EU-staterna både samarbetar och konkurrerar. Han menade att Östersjöregionen ligger främst i samarbete och utveckling inom EU. Men det finns minusposter och en är den trafficking som sker. En slavhandel som är oacceptabel och han vill att Östersjöländerna skulle komma överens om att nolltolerans ska råda mot trafficking. Regeringen satte igår till samordnare, som ska driva på arbetet mot trafficking.
Även Göran Persson kommenterade gasledningen, som planeras mellan Ryssland och Tyskland. Han har redan tagit upp frågan inom EU och om det blir aktuellt, så måste det först ske en miljöprövning. Men så långt har frågan inte kommit, men regeringen jobbar redan med den ändå. Han var tydlig med att en sådan gasledning på inga villkor får skada Östersjön. Det verkar som det idag inte är meningsfullt att skrika nej till gasledningen innan fakta finns om, var och hur den ska byggas. Men om den ska byggas kommer alla som berörs inom Östersjöregionen att få yttra sig. Det sades av många, inklusive en rysk företrädare på konferensen.
Östersjökonferensen i Visby visar att Östersjöarbetet har tagit många steg framåt sedan det förra mötet i Visby 1996. Nu var det politiker med folkligt mandat från kommuner och regioner, som diskuterade hur konkret samarbete i viktiga frågor fört människor närmare och utvecklat hela regioner. Det är viktigare med många små steg, än några få stora, sades helt riktigt. Och Visby och Gotland har åter visat vilken naturligt och bra mötesplats Östersjöns störs ö är.