Så var det dags igen för en flygövning på låg höjd över Gotland och detta just vid en tidpunkt när hela naturen är en enda stor barnkammare och fågellivet är som känsligast.
Men det är inget som verkar bekymra Försvarsmakten och det är svårt att inte ställa frågan: Varför måste övningar ske under de månader som ofta har de bästa yttre förutsättningarna med klarblå himmel, ljusa nätter och lite vind?
Vikten av realism brukar alltid framhållas, något som övningar i exempelvis januari borde kunna erbjuda med dålig sikt, blåst och kanske minusgrader. För det kan väl inte vara så att man kallt räknar med att den lede fi bara dyker upp just när det är fint väder?
Men det är inte bara Försvaret som klampar in i naturens barnkammare och stör.
Skogsstyrelsen ska med hjälp av lågflygande helikopter i slutet av maj kartlägga bland annat körskador och återplanteringar i de gotländska skogarna.
Bra att dessa frågor aktualiseras, men nog är det konstigt att Skogsstyrelsen måste inventera med helikopter just under de veckor när allt liv i naturen är som känsligast.
Naturligtvis måste det göras vid barmark och innan det blir för mycket grönska, men april hade varit betydligt bättre av naturhänsyn, något man kan förvänta sig att Skogsstyrelsen har kunskap om.