Öns lantbruk i omdaning
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Peter Olsson påtalar den allt hårdare konkurrensen från utlandet. Vi såg det till nyår då oxfilé från Brasilien och Uruguay konkurrerade med den svenska och danska. Hur många väljer då den svenska, som har avsevärt högre krav på djuromsorg och miljökrav, men också är dyrare. Så länge plånboken tillåter så väljer nog de flesta svenskar svenskt kvalitetskött.
LRF och de gotländska lantbrukarna vill inte tumma på den svenska livsmedelsproduktionens hårda miljö-, djurskydds-, och kvalitetskrav. Men de är medvetna om att det hårda konkurrensläget tvingar fram strukturrationaliseringar, som både leder till stordrift och småskaliga produktionsenheter. Och att lantbruket måste komplettera med energi, turism och upplevelser. Det gotländska lanbruket består av färre enheter, men dessa producerar mer kött, mjölk och grönsaker än tidigare. Det tryggar mejeriet och slakteriet.
Jag har stor tilltro till de gotländska lantbrukarnas förmåga att utveckla öns lantbruk enligt de visioner, som LRF satt upp. Styrelsen för LRF på Gotland är en väl sammansatt styrelse med kompetens och idéfyllda lantbrukare och företagare, som vågar ta nya steg för att utveckla ett lönsamt gotländskt lantbruk med god tillväxt. Investeringarna har åter kommit igång och många investerar åtskilliga miljontals kronor i framtidsatsningar. Både i stor och mindre skala för att ta vara på de utvecklingsspår, som finns inom livsmedelsproduktion, energiproduktion och inom turism och upplevelser.
Självklart pekar Peter Olsson på de gotländska lantbrukarnas stora bekymmer, fraktpriserna. Det är en gemensam gotländsk angelägenhet att agera politiskt, så att vi kan få långsiktigt konkurrensneutrala fraktpriser, så inte öns livsmedelsnäring har en konkurrensnackdel på grund av högre fraktpriser. Det är väl en fråga, som öns politiker måste lägga extra kraft på och påverka regeringen så fraktprisfrågan äntligen kan få en långsiktig lösning.
Det pågår och kommer att pågå generationsskiften inom öns lantbruk. Det kommer att bidra till omdaningen av öns lantbruksföretag. Trots beroendet av beslut i Bryssel och inom WTO kommer öns lantbrukare hitta utvecklingsspår, som gör att denna näring kan skapa tillväxt på Gotland. Med de alerta och framåt företagarna och med Peter Olsson i LRF:s ledning finns alla förutsättningar för ett fortsatt starkt, men förändrat lantbruk på Gotland. Av många skäl är lantbruket en viktig näring på Gotland. Därför är det glädjande att näringens företrädare präglas av framtidsoptimism.