Öns näringsliv på hugget

Politik2005-06-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Svenskt näringsliv, de svenska företagarnas intresseorganisation, har kommit med en tillväxtprognos för riket och för olika regioner. Där ligger Gotland i topp.
Genom Gotlands många små och medelstora företag och att vi har många företag inom tjänstesektorn, så blomstrar utvecklingen. Vi har förlorat den stora industrin Flextronics och orter i landet med mycket industriell tillverkning ligger mycket sämre till än Gotland.
Det starka byggandet spelar roll. En byggnadsarbetare skapar jobb åt tre personer till och ger inkomster till olika typer av företag. Det byggs ju som aldrig förr på Gotland. En annan faktor till tillväxtframgången är att de många små och medelstora företagen har bildat nätverk för att samverka om marknadsföring och annat. Och naturligtvis har Högskolan stor inverkan.
Det Svenskt näringsliv betonar i sin prognos är att den gotländska strukturen på näringslivet är bra. Många små och medelstora företag med tyngdpunkt i tjänstesektorn där besöksnäringen spelar stor roll. När bostadsbyggandet går på högvarv ger det jobb och inkomst till många små och medelstora hantverksföretag och tillverkningsföretag, som gör saker till byggandet. Och de industrier vi har kvar på ön, kalkindustrin, livsmedelsindustrin, liksom gummi- och träindustrin är stabila och inte pressade av stenhård utländsk konkurrens.
Inom jordbruket och livsmedelsnäringen finns stor framtidsoptimism och det investeras miljoner för att få långsiktig lönsamhet. Och tjänsteföretagen som Faktab och andra har en stabil marknad och utvecklas genom sitt ökande kunskapsinnehåll som högskolan starkt bidrar till. Inom besöksnäringen investeras det också stort. Kongresshallen kommer att byggas och som en följd av den två, kanske fler hotell i Visby. Dessutom kommer miljoner att satsas på att höja standarden och lockelsen på campingplatserna i Visby och runt ön.
En intressant detalj i Svenskt näringslivs prognos är hur viktigt det är med matchningen av arbetslösa mot företagens arbetskraftsbehov. I ett diagram går att utläsa att de gotländska företagen är mycket nöjda med arbetsförmedlingens sätt att fungera på Gotand. 85 procent är mycket nöjda, men bara cirka 45 procent använder arbetsförmedlingen för att få fatt i sin arbetskraft.
Det är mycket glädjande att företagens egen organisation, Svenskt näringsliv, anser att Gotland kommer att få en stark ökning av sysselsättningen och tillväxten på grund av de många små och medelstora företagen och att öns näringsliv är på hugget. Vi får hoppas att Svenskt näringslivs optimistiska prognos om jobben och tillväxten på Gotland slår in!