Öns sjukvård får högt betyg
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Icke oväntat är de medelålders och äldre mer nöjda än de yngre. Sannolikt beror det på att de som är nöjda har varit i kontakt med sjukvården på Gotland medan de yngre har mindre erfarenhet av hur sjukvården fungerar. De hör då hur misstag händer ibland och hur de borgerliga politikerna svartmålar öns sjukvård och skäller på kommunalrådet Åke Svensson (s). Bland de missnöjda finns också en del som jobbar inom vården. De lever ibland i en stark press och ser säkert många förbättringsområden.
Jag är inte ett dugg förvånad att det är så många, som tycker att den gotländska sjukvården fungerar bra. För det gör den. Trots svårigheter med att fylla distriktsläkartjänster med ordinarie innehavare, så fungerar vårdcentralerna. Läkarna är viktiga, men distriktssköterskor är lika viktiga och det finns gott om erfarna och kvalificerade distriktssköterskor på Gotland. Dessutom är det ju så väldigt lätt att komma i kontakt med vårdcentralerna och få tid hos läkare eller sköterska.
Om man aldrig eller sällan själv behöver utnyttja sjukvården eller genom nära anhöriga kommer i kontakt med sjukvården, kan man säkert tro att det bara är köer, slöseri med pengar och felbehandlingar. Då tror man säkert att sjukvården fungerar dåligt på Gotland. Men kommer man i kontakt med sjukvården upptäcker man snabbt hur effektiv och mänsklig sjukvården är. Vi kräver att läkare och annan personal ska bota våra åkommor på bästa sätt genom operation, behandling och medicinering. Men vi kräver också ett bra bemötande och en värdig behandling av de sjuka, då de ju i de flesta fall är oroliga och rädda och behöver värdig behandling, som de människor de är. Inte som ett dåligt hjärta eller en utsliten höft. Både av egen erfarenhet och genom anhöriga har jag sett att sjukvårdspersonalen både på vårdcentralerna och på lasarettet kan behandla patienterna med värdighet.
Visst sker felbehandlingar och misstag, men det är mycket sällan. Vi har en hög medicinskt-tekniskt standard och vårdgarantin gör att köerna nu betas av i rask takt där de funnits, som exempelvis starroperationer och höftleder.
Jag tycker alla de som jobbar inom sjukvården ska ta åt sig av det goda betyg som gotlänningarna ger öns sjukvård. Visst finns förbättringsområden, men en av Gotlands styrkor är att vi har bra sjukvård. Den är värd att betala för och den är en viktig plusfaktor för alla som överväger att flytta till Gotland. När gotlänningarna ger öns sjukvård högt betyg är det ett tecken på trygghet och det bidrar till Gotlands goda rykte som inflyttningsort.