Önsketänkt amerikansk förändring

BillyÊMcCormac, Timbro

BillyÊMcCormac, Timbro

Foto:

Politik2008-06-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dessa dagar av amerikansk politisk hetluft vimlar svensk debatt av experter i ämnet. Billy McCormac kan dock göra anspråk på titeln med särskild trovärdighet eftersom han själv har ett politiskt förflutet i USA. I flera program i teve och radio har han förkunnat perspektiv som inte alltid framkommit genom reguljär media.

Har det amerikanska valet skildrats på ett rättvisande sätt i svensk media?
- Det är klart bättre nu än vad som var fallet under de förra valen 2000 och 2004. Då vann George W Bush båda gångerna och folk i Sverige och hela Europa blev fullkomligt chockade. Medierna hade låtit förstå att det var osannolikt att någon över huvud taget kunde vara så dum att han röstade på Bush. Den här gången är medierna bättre och det tror jag i hög grad beror på bloggosfären. De etablerade medierna har ögonen på sig eftersom de inte längre har monopol på information, och det har spelat roll.

Men hela Europa, det är alltså inte bara i Sverige som bilden av USA-valen varit skev?
- Absolut inte. Samma sak gäller nog i Frankrike och Tyskland, och till och med i det anglosachsiska Storbritannien har det funnits exempel på riktig anti-Bushretorik i de här sammanhangen.
Vad handlar det amerikanska valet om egentligen? Vad är viktigast för amerikanerna?
- Plånboksfrågorna brukar alltid vara viktigast och så även den här gången. Folk ser till bensinpriset och oroar sig över effekterna av bankkrisen. Kriget i Irak går just nu bättre än på mycket länge, så det ligger inte så högt upp på den politiska dagordningen. Däremot gör det ju det för européer, liksom frågan om klimateffekten. Här ser man gärna att det är sådant som kommer att påverka valet, men så kommer det inte att bli.
- Det finns en fara i det slags önsketänkande många ägnar sig åt när det gäller amerikansk politik. Man räknar med att Barack Obamas retorik kring förändring faktiskt kommer att innebära att USA förändras. Man blundar för hans inställning i frihandelsfrågor och räknar med att USA kommer att lägga ned vapnen mot sina fiender och börja tala med dem i stället. Men det kommer inte att hända oavsett vem som blir president.
- Synen på USA är egentligen en syn på New York och Kalifornien, och kanske Florida för att många européer semestrar där. Man intalar sig att resten av USA bara består av ett gäng bondlurkar. Men just områdena på landsbygden är i mångt och mycket det riktiga USA.

Just nu spekuleras i om Barack Obama kommer att välja Hillary Clinton som vicepresidentkandidat. Finns det någon substans i de tankarna?
- Det tror jag inte. Hans budskap går som sagt ut på förändring och Clinton representerar det gamla. Sedan tror jag hon mest är intresserad av att förhandla till sig en position varifrån hon kan bygga något inför 2016.
Vem tror du vinner till slut?
- Jag tror och hoppas på John McCain. Allt tyder på att demokraterna stärker sin majoritet i både senaten och kongressen, och då vore det illa om de dessutom fick Vita huset. Det vore en osund situation, för då frestas politikerna att ta på sig spenderbyxorna. Den bästa fiskala perioden i USA på senare år var när Bill Clinton var president men hade en republikansk majoritet emot sig i kamrarna. Då fungerade maktdelningssystemet bra.

Om man jämför den politiska kulturen i Sverige och USA, vilka är fördelarna respektive nackdelarna?
- Sverige skulle må bra av ett större inslag av personval. Det ger en speciell dynamik åt det amerikanska systemet, och man får en större fokus på politikernas karaktärer. Men den svenska miljön är å sin sida sympatisk i den tillgänglighet den erbjuder. Politiker, och för den delen även journalister, är förvånansvärt närvarande för den som vill kontakta dem. Samtidigt som de får vara ifred. Går det en politisk kändis på gatan i Sverige är det knappt någon som vänder sig om.