Opinionsbildning för skattemedel
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Åtta av tio svenskar är positiva till att donera vävnad eller organ. Ändå har bara hälften anmält sig till donationsregistret. Det är inte dåligt det heller, men fler donationer behövs. Bara sedan 1 januari i år har antalet svårt sjuka som väntar på organ ökat från 628 till 750.
Donationsrådet och Socialstyrelsen driver nu en kampanj, Donationsveckan, för att informera om frågan. Donationsrådet arbetar på uppdrag av regeringen, och är alltså ett av många exempel på opinionsbildning från myndighetshåll.
I kampanjen används bland annat exemplet Gustav, 8 år, som föddes med hjärtfel och efter flera års väntan har fått ett nytt hjärta.
Om fler väljer att aktivt säga ja till donation kan svensk sjukvård rädda fler människoliv. Att upplysa om detta faktum, och om hur man går tillväga för att bli donator, är inte på något sätt orimligt. Ändå finns de som hårdnackat säger nej till opinionsbildning från myndighetshåll. Donationsfrågan visar att detta är långtifrån svartvitt, och inte bör behandlas som en enkel principfråga.
En myndighetsfinansierad kampanj kan få fler att slutligen fylla i den där blanketten. Så kan fler barn få nya hjärtan. Moraliskt tvivelaktigt? Nej, viktig och rimlig samhällsinformation.