Vad är värsta hotet för Afghanistan och dess befolkning? Är det krigen, allt från Sovjets invasion 1979 till senare års USA och Nato-gäng.
Eller är det talibanerna och religiös fundamentalism, där kvinnor och flickor trycks ner. Eller är det fattigdomen, påtvingad av krigen. Eller är det ett utsatt geografiskt läge genom tiderna. Eller är det opium?
Trots att det är olagligt att odla opium så sker det ändå i stor omfattning. I så stor omfattning att Afghanistan står för mer än 80 procent av världens illegala opium, vilket genererar cirka 30 miljarder kronor om året.
Grundpelare i landets ekonomi
Därmed är denna vackra, men livsfarliga vallmo en grundpelare i landets lantbruksbaserade ekonomi.
Efter talibanernas förbud mot odling av opiumvallmon år 2000 gick produktionen drastiskt ner 2001. Men snabbt kom odlingen igång igen och nådde åren 2007-2008 nya höjder. 2010 sjönk dock produktionen kraftigt. Den tioåriga sovjetockupationen med de hårda striderna mot den USA-stödda mujahidin drabbade hårt bönderna. Bomulls- och fruktmarknaderna slogs sönder, liksom vägar, silor och fabriker.
När bönderna så småningom i mitten av 90-talet försökte återta sin jordbruksproduktion slog narkotikasmugglarna till och fick bönderna att börja odla opiumvallmo i stor skala.
Gav pengar till vapen
Afghanistans andel av världens opiumproduktion steg från 19 procent 1986 till upp emot 90 procent tjugo år senare. Men en viktig förklaring till denna utveckling var också talibanerna som fick stöd från allehanda stamledare genom att gå med på vallmoodling.
År 2000 utfärdade dock Mullah Omar en fatwa, att opiumproduktion är en skymf mot islam. Produktionen minskade i ett slag med dryga 90 procent. Men efter den USA-styrda invasionen och talibanernas fall 2001 såg krigsherrarna runt om i landet till att dra igång opiumproduktionen igen för att framför allt få pengar till vapen.
Samtidigt fick bönderna goda inkomster också genom odling av sedvanliga jordbruksgrödor på icke vallmotid. Men vallmoodlingen är ryggraden. Två slags valutor tycks gälla idag: vallmo och dollar.
Narkotikapengar in i regeringen
Det finns således en omfattande narkotikamaffia med stort inflytande i landet. Man bygger raffineringsanläggningar och håller genom mutor vägar öppna för export.
Narkotikapengar sägs också flyta ända in i regeringen. Detta är sannolikt en förklaring till att regeringspersoner kunnat köpa dyra hus i Dubai och i USA.
Men det måste samtidigt finnas en marknad för detta opium. En del av konsumtionen torde ske i de länder som nu för krig i Afghanistan. En evig cirkel, således, av märkliga samband.
Denna märkliga värld med dess märkliga maktpersoner. När Livet kan vara så fantastiskt och njutbart, just så som det skapades.