Öppenhet är nyckeln som kan motverka det illegala arbetet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
LO:s huvudinriktning, att slå vakt om sin maktposition på arbetsmarknaden, känns igen bakom de vackra orden om att skydda dem som jobbar illegalt i Sverige. Det hindrar inte att deras grundresonemang är riktigt. Det är inte den som bor och arbetar illegalt i Sverige som ska ses som en brottsling utan den som utnyttjar dennes utsatta position. Men det viktigaste för att komma åt den växande gruppen illegala arbetare är att öppna arbetsmarknaden för arbetskraftsinvandring. Det vill inte LO höra talas om.
Organiserad insmuggling
Hur många som kommit till Sverige illegalt och arbetar här är det ingen som vet. Uppskattningarna varierar mellan 10 000 och 50 000. De flesta tror att antalet ökar. Mest oroande är att det finns tecken på att brottssyndikat organiserar insmugglingen av människor till illegalt arbete.
Situationen är dock långt ifrån så allvarlig som den är i många andra EU-länder. Spanien genomförde i våras en omdiskuterad amnesti för illegala arbetare som jobbat minst sex månader i landet. Den utnyttjades av 700 000 människor som i många fall bott och arbetat i Spanien i flera år. Ändå antas ytterligare flera hundra tusen människor fortsätta arbeta illegalt.
Ändrade regler
Även i andra sydeuropeiska länder som Portugal, Italien och Grekland finns många illegala arbetare, kanske på grund av närheten till andra kontinenter med många fattiga och, för Spanien och Portugal, som resultat av språkgemenskapen med sydamerikanska länder.
Men företeelsen illegala arbetare finns i hela världen. I Sverige är avvisningshotade asylsökande en stor grupp som är hänvisade till illegala arbeten. De får inte arbeta efter att ha fått avslag på sin asylansökan på grund av den svenska lagstiftningen. Ett beslut om ändrade regler för asylsökande skulle undanröja grunden för en stor del av de illegalt arbetande i Sverige. När föreslår LO det?
Illegalt arbete
De tankar om amnesti åt illegala arbetare, enligt spansk modell, som Fastighetsanställdas förbunds ordförande Hans Öhlund för fram i en intervju i Dagens Nyheter borde i första hand handla om amnesti åt de asylsökande som väntat länge på asyl i Sverige. Det kravet som fördes fram i kyrkornas påskupprop ställde sig dock inte LO bakom.
LO vill inte heller låta de illegala arbetare som avslöjas stanna i Sverige. De ska utvisas liksom nu, men de ska få med sig "ett kraftigt skadestånd" för att få "möjlighet till nystart i hemlandet". Det är en mycket tveksam åtgärd generellt men bör ändå kunna vara aktuell vid uppenbara fall av utnyttjande.
Däremot bör åklagare ta på större allvar det brott som anställning av illegala arbetare innebär. Dessutom måste det stå klart att det är arbetsgivaren som är ansvarig om någon olycka händer med en oförsäkrad arbetstagare.
LO-förslaget syftar främst till att stoppa arbetskraft från att komma till Sverige. Viktigare för att bekämpa det illegala arbetet är att öppna den svenska arbetsmarknaden för legal arbetskraftsinvandring. Då skulle de ligor som sysslar med smuggling av arbetskraft bli av med huvuddelen av sin marknad. Men det är en åtgärd som LO starkt motsätter sig.
Större öppenhet
Att öppna för arbetskraftsinvandring skulle också vara bra för svensk ekonomi. Det är, trots den höga arbetslösheten, svårt att hitta arbetskraft inom vissa yrkesområden.
Om LO verkligen vill välkomna människor från andra länder som vill komma hit för att arbeta, vilket Olausson och Håkansson skriver i Dagens Nyheter, är det större öppenhet för legal arbetskraftsinvandring som är nyckeln, inte skadestånd mot oseriösa arbetsgivare.