Öppenhet inte samma som medieexponering

Politik2011-08-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Socialdemokraternas slutna, segdragna partiledarval avskräcker. Nu är transparens ledordet.

I Vänsterpartiet har flera kandidater - senast vice ordförande Rossana Dinamarca - deklarerat att de vill ta över efter Lars Ohly.

Och i Centerpartiet åker nu de tre kandidaterna på turné land och rike runt för att vinna medlemmarnas stöd.

Som mediestrategi tycks det fungera utmärkt - Anna-Karin Hatt, Annie Lööf och Anders W Jonsson får alla stor exponering i medierna. Partimedlemmar från hela landet fyller tidningarna med debattartiklar om att de stöttar den ena eller andra kandidaten.

Det är förstås sympatiskt att Centerpartiet försöker göra partiledarvalet till en öppen process. Men det spelar ingen roll om kandidaterna kampanjar från Kalix till Kalmar - om inte väljarna faktiskt får konkret information om var de står politiskt. Riktig öppenhet är något annat än omfattande medieexponering.

Än så länge är det ganska svårt att upptäcka några större skillnader mellan de tre. IT- och regionminister Anna-Karin Hatt säger sig stå för en "varm och grön socialliberalism", med målet att Centerpartiet ska bli ett allmänborgerligt parti som har lika stor makt som på Thorbjörn Fälldins tid.

Exakt hur det ska uppnås är däremot oklart. Ur den senaste tidens debattartiklar framgår att hon vill ha en näringspolitik som premierar företagsamhet, en skola som förmedlar kunskaper och en miljöpolitik som gör att det kostar att smutsa ned. Är någon emot?

Riksdagsledamoten Anders W Jonsson har hävdat att han vill bredda partiet inom välfärdspolitiken. Men när han på Dagens Nyheters debattsida fick chansen att beskriva sin politik skiljde han egentligen bara ut sig på en punkt: han vill avskaffa rätten till laglott för arvingar, det vill säga att en del av arvet måste tillfalla bröstarvingar.

Annie Lööf, även hon riksdagsledamot samt ekonomisk-politisk talesperson, är möjligen den som sticker ut mest.

Hittills är hon kandidaten som är skickligast på att skaffa sig medieutrymme - bland annat genom att gå på tvärs mot allians- och partikamraterna i vissa frågor.

När Centerpartiets jämställdhetsgrupp nyligen propagerade för individualiserad föräldraförsäkring kom svaret strax från Lööf: jämställt föräldraskap ska uppmuntras genom morötter, inte piskor. Och hon är tydlig med att hon vill ha stora förändringar på arbetsmarknaden och bidragssystemen för att främja arbetslinjen. Bland annat har hon föreslagit minskade marginaleffekter för dem som går från socialbidrag till ett jobb.

Turnéerna avslutas med öppna utfrågningar av alla tre kandidater - förhoppningsvis kan det göra att fokus hamnar mer på sakfrågor än personlighet.

Centerpartiet må ha pengar nog att skicka partiledarkandidaterna på Sverigeturné. För att förnya Centerpartiet och vinna väljare krävs konkreta politiska förslag.