En vanlig dag för mig innebär möten från morgon till sen kväll, och ännu fler mail och telefonsamtal att hantera. De allra flesta som kontaktar mig personligen förväntar sig svar omgående och alla tycker att deras egen fråga har den högsta digniteten.
Det hör till saken att vi inte alltid har hela bilden i det ögonblick frågan ställs, men jag är en öppen person och jag försöker alltid att ge besked så fort jag kan.
Säkert blir det, som Ingrid Thunegard skriver, förhastat ibland men en överdrivet försiktig linje tror jag gör mer skada. Region Gotland ska stå för öppenhet och transparens, och som regionstyrelsens ordförande bidrar jag till att sätta tonen.
Nio fackförvaltningar
Det finns duktiga kommunikationsexperter i vår organisation. Det handlar om cirka tio personer i en organisation på cirka 6 000 medarbetare. Dessa är uppdelade på nio fackförvaltningar som sysslar med allt från vård, skola, omsorg, samhällsbyggnad till att se till att det finns övergripande regler, riktlinjer och policys.
Kommunikationsexperternas uppdrag är att utgöra stöd, först och främst i tjänstemannaorganisationen, och ytterst åt förvaltningscheferna. Lite förenklat kan man säga att de kommer in efter att de politiska besluten är fattade.
Inom regionen finns det inga politiska sekreterare som exempelvis i Sveriges riksdag och de flesta andra regioner och landsting.
En politisk sekreterare är politiskt tillsatta personer som arbetar med pressrelationer, kommunikation och omvärldsbevakning och agerar bollplank och strategiska rådgivare åt sina politiker. De följer som regel den politiker som de arbetat med och lämnar sitt uppdrag när politikern lämnar.
Självklart vore det något också för Gotland men vi vet ju att behoven är många och ekonomin begränsad.
Rollfördelning
I min roll som regionstyrelsens ordförande så har jag mitt närmaste och dagliga samarbete på tjänstemannasidan med regiondirektören som i sin tur fördelar och kommunicerar ut de politiska uppdragen i organisationen.
De här två rollernas samspel är centralt och mycket viktigt när det gäller att slå fast strategier och hålla varandra informerade.
Vi befinner oss mitt i rekryteringen av en ny regiondirektör. Jag har ett mycket gott samarbete med den tillförordnade regiondirektören Per Lindskog, men oundvikligen finns det frågor av mer framåtsyftande karaktär där en chef på tillfälligt förordnande väljer att ligga lågt.
Övertramp
Ingrid Thunegard skriver också om att jag på sistone utsatts för påhopp. Glåpord är aldrig roliga, men jag försöker att inte fästa mig alltför mycket vid dem.
Jag tror att tydliga övertramp i den offentliga debatten huvudsakligen faller tillbaka på den som gör dem och hoppas kunna fortsätta med konstruktiva och öppna samtal om frågor som är viktiga för Gotland.
Att alla inte är ense i sakfrågorna är naturligt och bidrar i förlängningen till bättre lösningar, när olika perspektiv och idéer fått nötas mot varandra.
Med hopp om ett fortsatt gott debattklimat!